Kirsten Jørgensen er sikker på, at hendes alder har haft betydning for, at hun ikke har fået et fast job. Foto: Lisbeth Holten

”Jeg var 59 år, da jeg blev fyret i sommeren 2013 - én måned før mit 25-års jubilæum. Jeg havde et par gange gjort vores nye chef opmærksom på nogle gebyrer, som vores kunder var utilfredse med, og som han var nødt til at trække tilbage. Det tror jeg ikke, at han kunne tåle.

Afskedigelsen kom som et chok, og jeg var helt uforberedt. Men jeg tænkte også, at jeg havde masser at byde på, og at jeg nok skulle finde mig et nyt job. Jeg har stor erfaring inden for handelsvirksomhed og taler både engelsk og tysk.

Efter et års tid blev jeg for alvor klar over, at det ville blive svært. På to et halvt år sendte jeg 1.200 ansøgninger og kom kun til 7-8 samtaler. Til sidst søgte jeg alt: receptionsarbejde, tøjafdelingen i Føtex, skiftende arbejdstider i lufthavnen og så videre. Det var vigtigere at få et job end det rigtige job.
Jeg føler klart, at min alder spiller en afgørende rolle. Måske har de tænkt, at jeg var for svær at danse med eller ville have svært ved at lære deres systemer at kende.

Når jeg ringede til virksomheder, hvor jeg havde søgt en stilling, som lå lige til højrebenet for mig, blev jeg ofte efterladt med det indtryk, at de ikke engang havde læst min ansøgning. Når jeg spurgte, om det handlede om min alder, sagde de bare, at det måtte de ikke sige noget om. Én gang fik jeg at vide, at jeg ikke passede ind i deres personalesammensætning.

 

Stort tema om seniorerne

Politikere og arbejdsgivere vil gerne have, at vil bliver længere i jobbet. Men er der plads til de ældre medarbejdere?

 Læs temaet +50 på arbejdsmarkedet (Linket er udløbet pr 17/10 2022)
 

Jeg var helt nede i kulkælderen. Jeg er sikker på, at jeg var tæt på at få en depression undervejs. 

Derfor blev jeg også sindssygt glad, da jeg blev tilbudt fast arbejde tre dage om ugen i en reception efter at have været tilkaldevikar. Indtil jeg blev gjort opmærksom på af a-kassen, at hvis jeg blev fyret igen, inden jeg havde opfyldt 225 timers-reglen, ville jeg miste retten til fem års efterløn. Det turde jeg ikke satse på. Men det er jo en tåbelig regel, når jeg bare gerne ville arbejde. Det skrev jeg også til beskæftigelsesministeren men fik ikke noget svar.

Jeg er lige stoppet som tilkaldevikar. Nu tænker jeg, at det er slut. Da jeg ville have et arbejde, havde arbejdsmarkedet ikke brug for mig. Nu har jeg ikke brug for dem.”

Fokuser på din motivation fremfor din erfaring
Det er ikke sådan, at du slet ikke må bringe din erfaring på banen i en ansøgning eller samtale, men indholdet skal være målrettet den stilling, du søger. Du må aldrig bruge din erfaring som udtryk for, at du ved, hvordan tingene skal gøres. Lad i høj grad din erfaring tale for sig selv og brug i stedet pladsen/tiden på at vise, hvorfor du er motiveret for at arbejde i virksomheden.

Forklar, hvordan dine kompetencer kan bruges
Fortæl ikke bare om alle de kompetencer, du har samlet op gennem årene - men forklar, hvordan de kompetencer kan bruges i netop den virksomhed, du søger job ved. Ring meget gerne, før du søger, for at blive klogere på virksomhedens behov og udfordringer - så kan du nemmere beskrive, hvordan dine kompetencer kan løse netop det.

Vis, at du er modtagelig for forandringer og ikke står stille
Du skal ikke bruge ordene omstillings- og forandringsparat i din ansøgning, men du skal vise, at du er det. Gå igennem hele din erhvervserfaring og find eksempler på, hvor du var med til at forandre noget - og ikke mindst hvilken forskel det gjorde. Sørg også for at skrive uddannelse, kurser, fritidsinteresser i dit cv, som viser, at du er nysgerrig og åben for nye ting.

Fortæl, hvor længe du forventer at være på arbejdsmarkedet
Du bør indikere, hvor mange erhvervsaktive år, du regner med at have tilbage, uden at skrive det direkte. Hvor meget du vil fremhæve din alder og pensionsplaner, er en vurderingssag. Som inspiration til den vurdering kan det siges, at virksomhederne i analysen i gennemsnit svarer, at de håber at kunne fastholde en nyansat medarbejder i 5,9 år. Hvis du gerne vil signalere, at du ikke er på vej på pension, kan du formulere, hvordan du fx ser din stilling og dine arbejdsopgaver om x antal år ud i fremtiden.

Vær fleksibel i forhold til ansættelsesformen
Her er det en afvejning af, hvad der er målet med din jobsøgning og samtale: En fuldtidsstilling på dine præmisser eller ”bare” at få foden indenfor. Hvis det er sidstnævnte, kan det jo i hvert fald være en god idé at have overvejet forskellige ansættelsesformer.

Kilde: Konsulenthuset Ballisager på baggrund af rekrutteringsundersøgelse blandt 927 private og offentlige virksomheder.