Kundechef Jakob Juul-Thorsen, Sampension

Kundechef Jakob Juul-Thorsen. Foto: Sampension

Din pensionsordning består både af en opsparing og forsikringsdækninger. Som nybagt forælder er det især vigtigt at sikre, at dine forsikringer er tilpasset familiens behov.

Dækningerne giver økonomisk tryghed til din familie, hvis du bliver alvorligt syg eller mister evnen til at arbejde.

- Det er fantastisk at blive forælder, og det er en begivenhed, man aldrig glemmer. For mange er en familieforøgelse samtidig en stor livsændring og derfor en anledning til, at man kigger nærmere på forsikringsdækningerne på sin pensionsordning, siger Jakob Juul-Thorsen.

Selv mindre justeringer kan være den økonomiske redningskrans, der gør hele forskellen, hvis uheldet er ude. Her er 4 ting, I bør følge op på som nybagte forældre.

 1. Livsforsikring er en afgørende redningskrans
  Overvej først og fremmest, hvordan I vil være sikret økonomisk og have mulighed for fx at blive boende i huset, hvis en af jer dør.

  Det kan I gøre med en livsforsikring eller en ægtefællepension. I kan også sikre jeres børn med en børnepension. Så vil børnene få udbetalt et beløb, hvis en af forældrene dør.

 2. Sikkerhedsnet ved tab af erhvervsevnen
  Mange familier kan få svært ved at blive i deres ejerbolig, hvis den ene pludselig mister evnen til at arbejde. Og med et lille barn i familien er dækningen for tab af erhvervsevne pludselig meget mere vigtig.

  Din pensionsrådgiver kan hjælpe dig med at afdække, hvor stor udbetaling I har brug for, hvis en af jer mister evnen til at arbejde.

 3. Hvem skal arve din pension?
  I bør være opmærksom på, hvem der er begunstiget og derfor vil få udbetalingerne fra jeres pensionsordninger ved dødsfald. Begunstigelse af pensionen er nemlig noget andet end arv.

  Den slags overvejelser fylder ikke meget i dagligdagen, men det har stor betydning for familiens økonomi, hvis uheldet er ude. Overvej at oprette et testamente, hvis I ikke er gift, når I bliver forældre.

  Vær også opmærksom på reglerne, hvis du har en samlever, eller hvis du både har egne børn og fælles børn.

  Ønsker du at ændre din begunstigelse, skal du udfylde en begunstigelseserklæring. Vær opmærksom på, om begunstigelsen skal gælde for pensionsordningen eller gruppelivsforsikringen.

 4. Skattefrit beløb ved visse kritiske sygdomme
  Din pensionsordning har også en dækning ved visse kritiske sygdomme, bl.a. en række kræfttyper. Får du en kritisk sygdom, der er omfattet, vil du modtage et skattefrit beløb. Overvej, om det giver mening for dig at ændre beløbets størrelse.

Har du spørgsmål til din pensionsordning, og er du ansat på en overenskomst under KL og HK Stat, så kontakt Sampension på telefon 7755 6250. Er du regionalt ansat, så kontakt PKA på telefon 3945 4540.

Læs mere om pension her på HK.DK

Artiklen er opdateret 27. maj 2021