
Kan du mærke på en kollega, at hun er kølig, når du henvender dig? Har du det stramt med din chef, der kontrollerer dig? Så er du ikke alene.
Undersøgelser har vist, at hver fjerde dansker ofte oplever konflikter på arbejdspladsen. Faktisk har en EU-rapport slået fast, at Danmark ligger næsthøjest i Europa, når det gælder dårlig kommunikation og samarbejde.
- Det er meget udbredt med samarbejdsproblemer på arbejdspladser. Men det største problem er, at vi ikke gør noget ved det. Der er en klar tendens til, at mange er småsure og irriterede uden at handle på det, fortæller erhvervspsykolog Camilla Raymond. Hun har særligt fokus på konflikter og konflikthåndtering og er forfatter til bogen ”Arbejdsrelationer & Relationsarbejde”.
Men der er håb forude. For lige nu har vi en unik mulighed for at starte på en frisk.
- På mange arbejdspladser har både ledere og medarbejdere har været væk et år på grund af corona og kan nu vende tilbage med en bevidsthed om: Hvad har vi lært? Fra vores hjemmekontor har vi fået et unikt perspektiv på vores arbejdsplads. Hvad skal vi holde op med? Hvad skal vi gøre mere af?, mener Camilla Raymond, som nedenfor giver 8 råd til, hvordan du får et nyt og bedre forhold til kollegaen eller chefen.
Gode råd
8 råd til en ny start på et bedre samarbejde
- Det er ledelsens ansvar at indkalde alle medarbejdere til en 1-til-1-samtale om, hvad der er sket det seneste år, og hvilken læring, der kan drages.
- Hvis ikke ledelsen gør det, så bed selv om en samtale. Sørg for at få talt om de gode og de dårlige ting i dit arbejde, som er blevet tydeligere under hjemsendelsen. Sørg for at komme med konstruktive forslag til ændringer.
- Beslut dig for at holde op med at snakke med kollegaerne om det, der ikke fungerer optimalt. Nøjes med at lufte dine frustrationer i ny og næ og kun til én kollega.
- Ændr dit mindset. Hvis du er utilfreds med, at chefen overser dig, så glæd dig over, at du har meget frihed og selvstændighed i dit arbejde.
- Foreslå en kop kaffe med chefen eller kollegaen, du har problemer med. Fortæl dem, at du ønsker at forbedre jeres forhold.
- Overvej evt. at tale om alt andet end problemet. Nogle gange kommer man tættere på hinanden ved ikke at tale om konflikten.
- Hvis det føles for svært, så tage fat i din leder. Fortæl, at du har brug for hjælp til at få en god relation til kollegaen.
- Hvis ikke ledelsen hjælper, så tag fat i arbejdsmiljørepræsentanten, som kan fungere som mediator.
- Søg evt. hjælp udefra eksempelvis hos en erhvervspsykolog.
Kilde: Camilla Raymond, erhvervspsykolog