En række initiativer fra regeringen har til formål at styrke passikkerheden i Danmark.

Blandt andet skal det ifølge regeringen nu være slut med at sende pas ud til borgere gennem post. I stedet skal borgere fremover møde fysisk op på borgerservicecentrene, hvis de skal have fat i deres pas.

- Vi kan se, at der er rigtig mange pas, der hvert eneste år forsvinder i posten, og det betyder, at der kommer pas i omløb, som kan misbruges, fordi de er forsvundet. Det kan vi forhindre ved, at man møder op på kommunen, når man skal have nyt pas, siger justitsminister Nick Hækkerup til Ritzau.

Mere besvær

Samtidig anerkender han, at det vil være mere besværligt for borgerne, at passet nu kun kan hentes på kommunen. Men det vigtige er ifølge Nick Hækkerup, at man fremhæver passet som et centralt dokument.

- Forhåbentligt skal man ikke have pas hvert og hvert andet år. Vi ser tilsvarende ordninger som for eksempel i Sverige, hvor erfaringerne er gode i forhold til at sikre, at der ikke forsvinder pas i posten, siger han til Ritzau. 

Flere medier kunne ellers i sommers beskrive, hvordan der var stor ventetid på pasudlevering på grund af en øget rejselyst efter coronapandemien. Men Nick Hækkerup (S) afviser, at det nye udspil vil resultere i mere ventetid fremover. 

Pasudspillet indeholder desuden syv andre initiativer, der skal gøre det sværere at svindle og udøve kriminalitet med pas.

Regeringen vil blandt andet gøre det muligt at inddrage dømte passvindleres pas i op til fem år og sætte en begrænsning, så danske statsborgere højest kan få udstedt tre pas inden for en femårig periode.

Hele udspillet forventes at træde i kraft inden december. 

Læs hele lovforslaget her