1. Slå alle jobs op elektronisk: Alle jobs i både privat og offentlig sektor slås op elektronisk (jobnet) – så bliver de søgbare i stor skala, både for arbejdsløse og for medarbejdere i jobcentre og a-kasser, der kan hjælpe til et godt match.
2. Minimum frist på tre uger: Alle jobs skal slås op i en rimelig periode på minimum tre uger. Når jobs er synlige og søgbare, fordi de er slået op elektronisk og i en periode på tre uger, er der langt større chance for et godt match.
3. Slå stillinger op i EU: Virksomhederne bør slå deres ledige stillinger op i den europæiske database EURES, hvor 800.000 ledige europæere i øjeblikket søger job. Danske virksomheder har pt slået 54 jobopslag op pr. 100.000 indbygger, mens for eksempel svenske virksomheder har slået 625 jobopslag op pr. 100.000 indbygger.
4. Oversæt jobopslag: Staten kunne tilbyde oversættelse af danske virksomheders jobopslag i EURES til hovedsprog dvs. tysk, engelsk, fransk, spansk og italiensk.
5. Gør match gratis for SMV’er: Investeringsfremmeorganet Copenhagen Capacity har database med tusinder af interesserede udenlandske it-/ingeniør-/sundhed-/naturvidenskabseksperter. Databasen indeholder udlændinge med erfaring, som gerne vil til Danmark og arbejde. Afsøgning og matchning af kandidater skal gøres gratis for SMV’er.
6. Etablér et EU-jobcenter: Vi skal have et EU-jobcenter, der kan hjælpe danske virksomheder med at rekruttere arbejdskraft i andre EU-lande. SIRI, Styrelsen for International Rekruttering og Integration skal sammen med de lokale ambassader hjælpe de arbejdsgivere, som søger medarbejdere på sædvanlige danske løn- og arbejdsvilkår.
7. Brug positivlisterne: Positivlisten for faglærte bør bruges offensivt af virksomhederne. Listen skal være mere dynamisk og stillingerne skal være relevante. Derfor foreslår vi, at en stillingskategori kun skal være på listen i to år ad gangen. Derefter kan der søges om genoptagelse.
8. Flere individuelle ansøgninger: Virksomhederne har i mere end 20 år kunnet få arbejdstilladelse til medarbejdere fra 3. lande. Det har været muligt, hvis virksomhederne har kunnet dokumentere et konkret behov, har tilbudt sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår og har fået en godkendelse i RAR - Det Regionale Arbejdsmarkedsråd. Der er ingen faggruppe- eller uddannelsesmæssige indskrænkninger i denne ordning.
9. Nedsæt prisen på pendlerkort i grænseregionerne: Vi skal nedsætte prisen på pendlerkort for skånske og nordtyske lønmodtagere. På den måde bliver det nemmere at tiltrække arbejdskraft fra vores nabolandene.
10. Fortæl virksomhederne om de mange ordninger: Der skal iværksættes en oplysningskampagne, der fortæller om de mange ordninger, der findes allerede.
Nyhed
10 konkrete forslag til mere arbejdskraft
Det er vigtigt, at virksomhederne har de medarbejdere, de står og har brug for. Vi skal dog først og fremmest bruge den danske arbejdskraft vi allerede har. Der er fortsat 24.000 arbejdsløse seniorer, heraf 7.000 langtidsledige, som virksomhederne nemt kan rekruttere. HK har her 10 konkrete forslag til, hvordan vi kan bruge den arbejdskraft, vi allerede har i landet, og også i EU.