Den store mangel på tandlæger i såvel den kommunale børne- og ungdomstandpleje som i den private kan gå ud over tandsundheden.
Sådan lyder budskabet fra Tandlægeforeningen i en nyhed.
Og problemet bliver kun større de kommende år som følge af for få tandlæger til et stigende behandlingsbehov, flere ældre og senest ved at de 18-21-årige fremover får tilbudt gratis tandpleje, pointerer Tandlægeforeningen.
Èn løsning er mere opgaveglidning
Der mangler tandlæger, anerkender Malene Løvbjerg, TKA’ernes repræsentant i HK Kommunal, men der skal findes løsninger indtil der er uddannet flere tandlæger.
- Og den løsning hedder opgaveglidning. Mange klinikassistenter er klar til at overtage flere og nye opgaver fra tandlægerne. Især hvis de har taget moduler i akademiuddannelsen i odontologisk praksis.
Hendes egen kommune – Nyborg - er et godt eksempel.
- På grund af tandlægemanglen klarer klinikassistenten nu forebyggelse og screeninger indtil barnet er 7 år. Ligesom vi også klarer mange nødbehandlinger, skråslibninger, midlertidige fyldninger, profylakse og meget mere.
Barrierer for uddannelse skal minimeres
Uddannelsespolitisk konsulent i HK Kommunal Nicoline Lind-Holm Kuhnt pointerer, at arbejdskraftmangel, opgaveglidning og efteruddannelse hænger uløseligt sammen.
- Det er en brændende platform. Derfor skal vi arbejde benhårdt på, at de barrierer, som klinikassistenterne oplever i forhold til at kunne efteruddanne sig minimeres.
For eksempel er det et stort problem, at AOP (Akademiuddannelse i Odontologisk Praksis) kun udbydes to steder i landet – og for nylig blev et modul i København ”Tandpleje for Børn og unge” endda aflyst.
- Desuden viser vores undersøgelse, at der ikke tid til at komme på uddannelse, blandt andet fordi der mange steder ikke er en ledelseskultur, der understøtter klinikassistenterne i at tage efteruddannelse.
Nicoline Lind-Holm Kuhnt peger desuden på, at HK Kommunal vil i dialog med overtandlægerne om mulige indsatser for at sikre mere videreuddannelse til tandklinikassistenterne.