Hvorfor stiller du op som næstformand?
Fordi jeg har noget at byde på. Jeg har erfaring og kompetencer, jeg gerne vil spille på banen. Jeg synes, vi er et stærkt HK – men jeg oplever alligevel, at vi skal slås for de rettigheder, vi allerede har. Ting som står i overenskomsten og som burde være selvfølgeligheder. Jeg kender organisationen fra mange perspektiver – ovenfra, nedefra og fra siden. Jeg har min gang blandt tillidsrepræsentanter, så jeg hører, hvad der er svært for dem, og hvad de bokser med. Der er meget, vi kan gøre endnu bedre, end vi gør i dag.
Hvilken vision har du for HK Kommunal?
Vi skal arbejde med fødekæden. Der er en overproduktion af akademikere, som, i hvert fald her i Hovedstaden, har svært ved at få job. De presser os og får møvet sig ind i HK-stillinger. Og selvom jeg godt kan forstå dem, så er det altså samfundsøkonomisk en rigtig dårlig forretning. Derfor skal vi have fokus på uddannelsesniveauet, kompetenceniveauet og organisering. Især den sidste del er noget, der skal understøttes og håndholdes.
Og så er der arbejdsmiljøet. Det er helt elementært. Folk må ikke blive syge af at gå på arbejde. Det er strengt forbudt, men det sker altså alligevel hele tiden.
Hvorfor vil du være en god næstformand?
Jeg tror, jeg kan være en god sparringspartner for den siddende formand. Jeg er visionær, har nogle gode input, der er helt friske fra arbejdspladserne lige nu. Her vil jeg gerne bringe gode ideer og mange års erfaring i spil. Og så er jeg god til at tale med folk. Alle slags folk.
Hvad er din mærkesag?
Det er kompetenceudvikling og arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at vi bliver ved at udvikle os, bliver ved at være dygtige og kompetente. Der er brug for bundsolide HK’ere. Der mangler dygtige og erfarne folk på Ydelse og Social og Handicap, fordi der ikke bliver efteruddannet nok.
Og så er der arbejdsmiljøet. Både det fysiske og det psykiske. Sammen med hjemmearbejde er det fysiske arbejdsmiljø kommet på banen igen. Hjemmearbejde er som udgangspunkt godt – det skal bare ikke være en spareøvelse, og det skal være frivilligt. Og det psykiske arbejdsmiljø er også vanvittigt vigtigt. Der er for mange, der bliver syge af uklare krav og manglende instruktion. De kan simpelthen ikke løse deres opgaver, fordi de ikke er blevet instrueret i dem. Jeg har set nogle blive så syge, at man kan være i tvivl, om de nogensinde bliver sig selv igen. Jeg har set nogle arbejde sig til et kronisk hjertesvigt, det tænker man jo ikke om kontorarbejde. Jeg kunne godt tænke mig, at vi kunne yde hurtig og kompetent hjælp som for eksempel en arbejdsmiljøtelefon. Det ville være godt, hvis vi kunne skride ind før, de bliver sendt videre i det psykiatriske system eller fx får hjertesvigt.
VIL DEN STIGENDE AUTOMATISERING OVERFLØDIGGØRE HK’ERNES ARBEJDE?
Hvilke fokusområder har du for medlemmernes arbejdsliv?
Alle har ret til et ordentligt arbejdsliv. Og det kan jeg uddybe med fire underpunkter:
- Alle har ret til at føle sig og være kompetente.
- Alle har ret til ordentlige vilkår.
- Alle har ret til en passende arbejdsmængde, og alle har ret til udviklingsmuligheder.
- Og med ordentlige vilkår mener jeg ikke nødvendigvis, at det skal være sjovt at gå på arbejde hver dag, men at vi har krav på at blive behandlet ordentligt.
Hvad er den første udfordring, du vil gøre noget ved, hvis du bliver valgt?
Vi kan se, at når medlemmerne svarer på, hvilke barrierer de har for (ikke) at tage efter- og videreuddannelse, så svarer mange, at der ikke er tid. Før Kompetencefondene var det arbejdspladsernes økonomi, der var en barriere, og nu er det tid. Det vil jeg gerne have undersøgt til bunds. Er det arbejdspladsens tid eller den enkeltes? Hvad gemmer sig bag det svar? Hvad har rykket sig? Det skal vi have undersøgt.
Pia Lund Jeppesen
Alder
Civilstand
CV
Drømmejob som barn:
Dit forbillede:
Hvilken musik hører du?
Yndlings rejsemål:
Yndlingsforfatter:
Hvad er din største last?
Beskriv dig selv med 3 ord:
Bøf – vegansk bøf – salat
Netflixserie – dokumentar på DR2 – biografen
Løbetur – fitness – lang gåtur