Lene Hansen har siden 1985 lagt et stort arbejde som både tillidsrepræsentant (TR) og bestyrelsesmedlem i HK-regi. De sidste 21 år har hun været fællestillidsrepræsentant (FTR) i Solrød Kommune. Det har været et stort ansvar, hvor Lene Hansen mange gange har skullet kunne skære igennem både overfor ledelsen og medlemmerne. Men det lå ikke lige i kortene, da hun startede.

- Da jeg blev ansat den 15. september 1979, stoppede jeg med at bruge sukker i kaffen, for jeg turde ikke spørge, hvor sukkeret var henne, fortæller Lene Hansen om sin første tid som ansat på Solrød Bibliotek.

Hun var 21 år og med sine egne ord en meget forsigtig kvinde, der ikke engang turde kigge op, når folk gik forbi hende.

- En dag kom min daværende chef og sagde: ’Nå, Lene, nu skal du prøve noget nyt, nu skal du ud at sidde i omstillingen.’ Jeg var skrækslagen. Simpelthen. Men derfra udviklede jeg mig. Det gav et skub, hvor jeg blev nødt til at tale med folk, og så er det bare gået slag i slag, siger Lene Hansen.

Den forsigtige kvinde endte faktisk med at blive kendt for at sige tingene ligeud.

- Jeg kan godt tale som en havnearbejder nogle gange, siger Lene Hansen og griner.

Lene Hansen modtog sidste år dronningens fortjenstmedalje efter 40 år som ansat hos Solrød Kommune.

Lene Hansen modtog sidste år dronningens fortjenstmedalje efter 40 år som ansat hos Solrød Kommune.

TR siden 1985

Allerede i 1985 blev Lene Hansen valgt som TR på sin arbejdsplads Solrød Bibliotek. Her fik hun blandt andet et netværk for HK’ere på alle bibliotekerne på Sjælland op at køre.

- Dengang i tidernes morgen meldte jeg mig ind i HK, fordi det skulle man. Det var bare noget, man gjorde. Så syntes jeg egentlig, det var meget spændende, og da vi skulle have ny TR, var jeg den yngste, og så tænkte jeg: ’Okay, så lad mig prøve det’, siger Lene Hansen.

Efter 10 år som TR på biblioteket holdt hun en pause og var i stedet aktiv i HK Østsjællands bestyrelse samt klubbestyrelsen på rådhuset i Solrød.

I 2001 blev hun valgt som FTR for alle HK’erne i Solrød Kommune.

Lene Hansen fik et blblioteksnetværk op at stå  på Sjælland

Lene Hansen fik et biblioteksnetværk op at stå på Østsjælland. Her omtalt i HKs medlemsblad fra 1989. 

 - Biblioteksnetværket betød, at vi kunne mødes nogle gange om året og tale om, hvad der sker på bibliotekerne. Og hvis der lige var et spørgsmål, så kunne man sende en mail ud, og så kom der 10-15 svar tilbage på et kvarter, så man behøvede ikke at opfinde det hele selv. Det, synes jeg, var enormt givende, siger Lene Hansen.

Skideballer og blomster

Lene Hansen har igennem tiden fået mere og mere indflydelse, efterhånden som hun er blevet mere erfaren som TR.

Hun har blandt andet varetaget posten som næstformand i Solrød Kommunes MED-udvalg, hvor medarbejdere og ledere i fællesskab aftaler retningslinjer for arbejdspladsens samarbejdsform, personalepolitik, uddannelsesmuligheder og arbejdsmiljø.

- Det er spændende at have indflydelse. Man er jo en form for leder, når man er TR. Jeg har aldrig haft større ambitioner end det, men du skal jo på en måde guide nogle kollegaer og kæmpe deres sag. Man skal også tage de svære beslutninger, når der er kedelige sager, siger Lene Hansen.

Der har været mange udfordringer undervejs, som medlemmerne både har givet hende ros og ris for at håndtere.

- Jeg har fået mange skideballer fra kollegaer, der ikke syntes, de fik nok i lønforhandlingerne. Til gengæld har jeg også haft nogle svære samtaler, for eksempel ved afskedigelse, hvor jeg har jeg fået en buket blomster af den, som jeg har hjulpet, siger Lene Hansen.

Læs mere om, hvordan det er at være TR i HK

Vær dig selv 

I Solrød Kommune har de altid kun haft en FTR, men da Lene Hansen skulle stoppe, foreslog HK Sjælland, at medlemmerne skulle køre efter en model, hvor der er 4 TR’er til at varetage opgaven.

Forslaget blev vedtaget ved den sidste generalforsamling, hvor 2 nye tillidsrepræsentanter blev fundet, og endnu 1 har tilkendegivet, at han gerne vil blive det på sigt.

Hvis Lene Hansen skal give et godt råd til nye TR’er, både i Solrød Kommune og alle andre steder, så er det, at de skal være sig selv, vide at HK kan hjælpe dem – både når det går godt og skidt – og så er det også vigtigt, at man får et godt forhold til lederne.

- Jeg kan godt tænke, at lederne tager nogle forkerte beslutninger, men sådan er det jo. Man skal have en kommune til at fungere, og det kræver et godt forhold til lederne. Hvis man oparbejder et fortroligt forhold, så kan man også tale om ting, inden de bliver store, og på den måde tage problemerne i opløbet. Det, synes jeg, er vigtigt, siger Lene Hansen.

Efter 42 år i Solrød Kommune gik Lene Hansen på pension i slutningen af februar.

- Jeg skal nyde det og dyrke mine interesser. Jeg skal ud at rejse og på små kropophold, hvor jeg skal drikke specialøl, dyrke min passion for gin og gå en masse ture, siger Lene Hansen.

Skal du også snart på pension eller efterløn? Læs om pension og efterlønher på HK.DK