Arbejdsgiverne har ikke længere ansvar for forsvarlig ergonomi for de ansatte, der arbejder hjemme to dage om ugen eller derunder. Foto: Mostphotos
I februar i år bestemte et flertal i Folketinget at ændre reglerne for hjemmearbejde. Fra 1. maj skal du arbejde mere end to dage om ugen, for at særlige krav til indretning af et ergonomisk forsvarligt hjemmekontor gælder.
Tidligere gjaldt det, at mere end en ugentlig dags arbejde i hjemmet udløste krav om, at arbejdsgiverne havde sørget for ergonomien, så den ansatte ikke fik ryg-, nakke-, skulder- eller armskader under arbejdet.
Den brede politiske aftale mellem S-regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Konservative er blevet omsat til en bekendtgørelse og en vejledning fra Arbejdstilsynet. Og Beskæftigelsesministeriet har bestemt, at de nye regler træder i kraft fra slutningen af april.
”En forringelse for lønmodtagerne”
Ifølge den nye bekendtgørelse er der ikke ændret på, at alle arbejdsmiljølovens regler også gælder ved hjemmearbejde – med enkelte undtagelser. Arbejdsgiver har derfor fortsat et ansvar for et sikkert og sundt arbejdsmiljø, også når arbejdet foregår derhjemme.
LÆS MERE: Hjemmearbejde og reglerne ifølge arbejdsmiljølovgivningen
Men indretning af hjemmekontoret er blevet efterladt med et alment krav om, at ’udformning af arbejdspladsen og inventar, så vidt muligt skal passe til den ansatte, der udfører arbejdet’. Hvad det betyder i praksis, giver vejledningen ikke svar på. Med loven i hånden ser der derfor ud til at blive taget mere hensyn til fleksibilitet for arbejdsgiverne end for de ansattes ve og vel. Skærmarbejde fordrer dog ifølge Arbejdstilsynet som minimum ’noget at sidde på’, ’noget at sidde ved’ og en ’forsvarlig’ belysning.
- Meningen var, at reglerne skulle blive mere tydelige. Men vi oplever helt klart Folketingets beslutning som en forringelse af forholdene for lønmodtagerne. Og det er ikke blevet nemmere at formidle og fortolke reglerne efter ændringen, siger arbejdsmiljøkonsulent hos HK Stat, Betina Halbech.
Hjemmearbejde er kommet for at blive
Under coronakrisen blev størstedelen af HK Stats medlemmer sendt hjem for at arbejde. Og det viste sig som en gevinst på effektivitet og produktivitet, da mange af de hjemmearbejdende kunne fungere uden forstyrrelser og med bedre udnyttelse af fordybelsen i arbejdet. Den store mangel var den sociale kontakt med kollegerne.
Hjemmearbejde skød dog frem som en mulighed for at fremme og forene arbejdsglæde og effektivitet gennem den rette blanding af det fysiske fremmøde og arbejdet fra hjemmet. Den nye to-dagesregel rammer de ansatte med en udhuling af arbejdsmiljølovgivningens krav til ergonomisk ansvarlig indretning af hjemmekontoret.
LÆS MERE: Hjemmearbejde efter corona: 3-4 dage om ugen, tak
- Vores medlemmer ønsker at gøre brug af muligheden for på frivillig basis at blande det fysiske fremmøde med hjemmearbejdsdage. Men det er i vores optik ikke rimeligt med en forringelse, der risikerer at gå ud over deres arbejdsmiljø. Det er grundlæggende forkert, at ansatte for at undgå smerter i kroppen ved skærmarbejde indirekte tvinges til at købe udstyr af egen lomme for at passe deres job, siger Betina Halbech.
”Du skal ikke sidde på en pind”
Der gælder særlige regler, når man arbejder med en skærm ved hjemmearbejde, hvilket nu defineres som arbejde ’hjemme regelmæssigt og mere end to dage om ugen som et gennemsnit set over en måned’. I de tilfælde har arbejdsgiveren ansvaret for, at der er et anvendeligt bord, en stol der kan indstilles og en skærm adskilt fra tastaturet, mens der er krav om variation, skærmbriller samt pauser. I de tilfælde, hvor hjemmearbejdet udgør mindre end to dage om ugen, er arbejdsgivernes ansvar mere uklart.
LÆS MERE: Læringen af hjemmearbejde: God arbejdsro og nye løsninger
- Det er svært at fortolke på, hvor grænsen går. Men vores forventning i HK Stat er, at de statslige arbejdspladser går op i at have et sundt og sikkert arbejdsmiljø, og er ordentligt indrettede uanset, om arbejdet udføres hjemme eller fysisk på job. Så du skal stadig ikke nøjes med at sidde på en pind, siger Betina Halbech.
Reglerne hindrer selvfølgelig ikke, at du får en aftale med din fornuftige arbejdsgiver. Så du bør forsøge at indgå en aftale med din arbejdsgiver om, at han stiller udstyr til rådighed, selv om du arbejder færre dage hjemme. Kontakt eventuelt din lokale HK-afdeling for at få hjælp.