Ung kvinde på vej ind ad en dør

1-tal på rød baggrund

Lad være med at sammenligne

Når du lige har skiftet job, vil din gamle arbejdsplads stå i frisk i erindring. Men som ny skal du undgå at tale om ting, der var bedre det tidligere sted. Måske undrer du dig over måder, ting bliver gjort på, men undlad kommentarer som: ”Hvorfor gør I sådan? Hvor jeg kommer fra ...” Det svarer til at tale skidt om din gamle arbejdsplads til en jobsamtale. Det skaber dårlig karma om dig selv. For: Taler du også dårligt om os, næste gang du skifter? Og kan du bedre lide dit gamle job?

2-tal på rød baggrund

Undgå at være forudindtaget

Du må meget gerne komme med gode forslag på din nye arbejdsplads. Det skal bare gøres i den rette kontekst. Hvis noget undrer dig eller virker dumt, så gør dig umage med at være åben for, at der kan være gode grunde til det. Det kan sagtens være, at der er en smartere måde - det er blandt andet derfor, man ansætter nye medarbejdere. Så de kan bidrage med nyt. Men det handler meget om formen, når du kommer som ny og gerne vil lave om

3-tal på rød baggrund

Vær ikke tilbageholdende

Der er andre punkter, hvor du skal passe på med at være for tilbageholdende. Det er vigtigt at være åben over for dine nye kolleger. Det er ikke deres ansvar alene at få dig ind i arbejdspladsens sociale cirkler. Det skal du selv medvirke til. Lad være med at vente på, at de inviterer dig med til frokost. Tag selv initiativet. Det er ikke alle arbejdspladser, der har gode opstartsprogrammer, hvor du får en ”buddy” tildelt. Så må du selv række ud.

4-tal på rød baggrund

Pas på med at overse rammer

Det er vigtigt som ny medarbejder at have styr på rammerne på arbejdspladsen. Er der fleksible mødetider? Er der mulighed for hjemmearbejdsdage? Den slags skal afdækkes under jobsamtalen, men kan være smart at følge op på, efter du er startet i jobbet. For møder du tidligt og går tidligt, risikerer du at skyde ved siden af, hvis de andre ikke gør det samme. Det kan også være, at du har lavet en særaftale om mødetider, men hvis chefen ikke har fået sagt det videre til de andre, kan det se skidt ud. Sørg for at kende rammerne og italesæt det selv eller mind chefen om det, hvis du har særaftaler.

5-tal på rød baggrund

Dominer ikke storrumskontoret

Mange virksomheder har storrumskontorer. Det stiller store krav til måden at være sammen på. Hvor meget støj, der er plads til, afhænger af menneskene og opgaverne. Men generelt dur det ikke at tage sin lille højttaler med, fordi man selv arbejder bedst med musik i baggrunden. Ligesom det sjældent fungerer godt at tale meget højt i telefon eller grine højlydt med kolleger. Find i stedet ud af, om de lange telefonsamtaler kan tages i et møderum og kollegasnakken væk fra skrivebordene.

6-tal på rød baggrund

Ignorer janteloven - men hold lidt igen

Som nyansat skal du ikke lytte til janteloven. Selvfølgelig skal du vise, hvad du kan. Viser du det ikke, kan du hurtigt blive dømt ude. På den anden side er der også arbejdspladser, hvor kollegerne nemt siger: ”Hold da op en selvglad type”. Her handler det igen om facon. For selvfølgelig må du være dygtig - bare du ikke er arrogant. Vis, at du har erfaring, men brug den til at løfte teamet, så løfter du samtidig dig selv.

7-tal på rød baggrund

Hop ikke på brokkeholdet

Det gør dig intet godt, hvis du med det samme ryger med på brokkeholdet, der synes, chefen eller en kollega er en idiot. Brokkeholdet er den værste klub, du kan blive medlem af, for det dræber din egen arbejdsglæde at ryge med i dårlige alliancer. Der kan selvfølgelig godt være reelle problemer på arbejdspladsen, som ikke er kommet frem i rekrutteringsprocessen. Men sørg for at tage ansvar for dit eget arbejdsliv. Husk dig selv på de gode grunde til, at du har sagt ja til jobbet.

8-tal på rød baggrund

Gå ikke udenom

Er du utilfreds, eller har du en god ide, som du gerne vil lufte på dit nye arbejde, så lad være med at gå uden om hierarkiet. I hvert fald ikke uden først at være sikker på, hvordan strukturen er på din nye arbejdsplads. Er der en meget flad struktur, kan du måske godt tillade dig at springe din egen chef over og gå op til den administrerende direktør og vende nogle ting. Er der en mere hierarkisk struktur, kan det virke helt forkert at gå uden om din egen chef. Og uanset hvad, så giv lige din chef en hurtig information om, at du har gjort det.

9-tal på rød baggrund

Vær ikke bange for at være direkte

Det er godt for klimaet på en arbejdsplads at turde gå direkte til de mennesker, du arbejder sammen med, hvis du oplever problemer. Som regel løses tingene bedre ved at tage snakken med vedkommende selv. Der kan komme mere ballade ud af at gå til personens chef - især hvis det ikke også er din chef. Når det er sagt, er der stor forskel på, hvad der er god latin for den slags. Generelt er det dog konfliktnedtrappende at tale med personen selv, mens involvering af chefer kan være konfliktoptrappende.

10-tal på rød baggrund

Drop frygten for chefen

Sørg for fra starten at tage 1 til 1-samtaler med din nye chef, når der er behov for det. Tjek, om I stadig er klar på jeres forventninger til hinanden. Om det stadig er det job, du sagde ja til. Ved at turde tage de ærlige snakke med chefen, giver du hende/ham de bedste muligheder for at være den bedste chef for dig, så du kan være den bedste version af dig. Faktisk så I begge kan være dem, som I sagde ja til - til jobsamtalen.