Fællesbillede af frivillige fra Jobpatruljen

Når der bliver langet hotdogs over disken, gjort rent på lageret eller scannet varer ved kassen i supermarkedet af en ung fritidsjobber under 18 år, så har deres arbejdsgivere for det meste godt styr på reglerne.

Det kan Jobpatruljen Sjælland konstatere efter at have foretaget 607 interviews med unge fritidsjobbere under 18 år i hele regionen. Men der foregår stadig regelbrud på en række områder, når det kommer til de helt unge medarbejdere.

- Arbejdsgiverne er som udgangspunkt ikke tarvelige, men det handler ofte om uvidenhed eller forglemmelse. De fleste har styr på det, men det halter stadig nogle steder, siger Christine Bruun, koordinator for Jobpatruljen Sjælland.

Få gode tips til fritidsjobbet - følg Jobpatruljen Sjælland på TikTok her 

Manglende løn under sygdom

Jobpatruljen er især stødt på mange fritidsjobbere, som ikke får løn under sygdom, selvom de er berettiget til det. 54,5 procent af de adspurgte fritidsjobbere fik ikke løn under sygdom, og flere svarede også, at de selv skal finde en afløser.

- Vi oplever, at de selv skal finde en afløser, når de er syge. Så skal de lige skrive i Facebook-gruppen for at høre, om der er nogle, som kan overtage. Men det er derfor, chefer får mere i løn. Det er deres opgave at finde en afløser, siger Christine Bruun.

Fakta

Fritidsjobberes vilkår i tal 

Jobpatruljen interviewede 607 fritidsjobbere under 18 år  i Region Sjælland. 

  • 14, 5% arbejder i lokaler med alkohol
  • 14,7% får ondt/fysiske mén af at arbejde
  • 24% løfter mere end de tilladte 12 kilo
  • 33% er ikke blevet instrueret i tunge løft, træk, brug af maskiner, brug af kemikalier m.m. 
  • 6% mangler ansættelseskontrakt, selvom de har krav på den
  • 5,8% fik ikke løn fra dag 1/oplærings- og eller prøvevagter
  • 29% fik ingen eller mindre end 30 min. pause, selvom de arbejder over 4,5 time
  • 15,5% skal selv finde en afløser ved sygdom
  • 54,5% får ikke løn under sygdom 

Behov for oplysning

Jobpatruljen fandt også eksempler på grove tilfælde af regelbrud.

- En fritidsjobber i en bagerbutik var for eksempel alene på vagt det meste af tiden, og samtidig skulle hun også rengøre en brødskærer. Det må unge under 18 år ikke. Dertil manglede der både tillæg og løn, selvom bageren var dækket af en overenskomst. Når unge står alene så længe og rengør farlige maskiner, så skal Arbejdstilsynet ind over. Vi har også talt med en fritidsjobber på 16 år, der havde 12-timers vagter. Det er uhørt, at unge under 18 år arbejder på så lange vagter, siger Christine Bruun.

Hun ser, at der stadig er et stort behov for at oplyse både arbejdsgivere og fritidsjobbere om reglerne på området. Derfor vil Jobpatruljen afholde en række arrangementer til efteråret, hvor fritidsjobbere kan tage deres chef under armen til en aften med fokus på regler samt tips og tricks til at hjælpe de unge, som er helt nye på arbejdsmarkedet.

- Både arbejdsgivere, forældre og de unge selv er velkomne, siger Christine Bruun.

Arrangementet afholdes onsdag d. 26. oktober kl. 17 – 20.30, Holsted Park 29, 4700 Næstved. Tilmelding skal ske hos Christine Bruun på mail ungdom_sjaelland@hk.dk eller tlf. 2893 8942.

HK Ungdom Sjælland kommer til Folkemøde Møn 

Fredag den 19. august kommer HK Sjællands to ungdomskonsulenter til Folkemøde Møn, hvor der vil være rig mulighed for at tale med dem om unges rettigheder på arbejdsmarkedet. 

Kom og få en god snak. Vi står ved Fagbevægelsens Hovedorganisations scene med et stort lykkehjul, som du selvfølgelig også kan få mulighed for at spinne.

Find os på kortet her og læs mere om Folkemøde Møn her