Irriterende kollega

Har du sagt godmorgen til kollegaen uden at få et svar?

Er han i dårligt humør fra morgenstunden? Taler han mere til de andre til frokosten? Spiser hun gulerødder ved computeren hele eftermiddagen? Eller kommer hun altid for sent til møder?

gode råd

Sådan slipper du af med irritationen over din kollega

1. LYT
De fleste konflikter handler om misforståelser, fordi vi ikke har hørt ordentligt efter. Vi fortolker i stedet for at lytte. Sørg derfor for at sige godmorgen én gang til, hvis kollegaen ikke svarer, eller spørg ind, hvis du får et kort svar. Som regel forsvinder misforståelsen allerede her.

2. SIG DET
Tag en snak med kollegaen. Sig, at du blev usikker, da du ikke fik et godmorgen tilbage. Spørg: ”Er vi okay, os to?”. Eller sig på en pæn måde til kollegaen, der larmer med sine gulerødder: ”Jeg ved godt, at det ikke er din skyld, men jeg har så svært ved at koncentrere mig, når du tygger gulerødder. Kan vi finde en løsning?”. Sandsynligvis ved kollegaen ikke, at det larmer.

3. FIND DET GODE
Øv dig i at tænke positivt om kollegaen. Personen er ikke kun irriterende. Fokusér på ting, vedkommende er god til. Har hun humor? Har han et godt tag på lederen? Er hun god til at bage kage? Vær taknemmelig for dét. Man kan altid finde noget positivt. Det er dig, der lader dig irritere, og derfor er det dit ansvar at skifte fokus.

4. SKIFT MINDSET
Undgå at ende i et mindset, hvor du hver dag møder ind på arbejdet og er irriteret på forhånd. Det dræner dig. Det svarer lidt til mennesker, der hver dag brokker sig fra morgenstunden over travlhed. Hvis det, du brokker dig over, ikke er noget, du kan ændre, så sig i stedet: ”Det bliver endnu en travl dag, men vi skal nok klare den. Vi når det, vi når. Vi har jo hinanden”. Det giver mere overskud, og så har du også længere line med det, der irriterer dig.

5. HUSK DEM, DU KAN LIDE
Skift dit fokus fra den ene person, der irriterer dig, til alle de andre kolleger, du godt kan lide. Hvorfor bruge al din energi på én, du ikke kan lide, når du kan lide alle andre? Brug dit krudt på dem, du svinger med.

6. SKIFT PLADS ELLER TAG ØRETELEFONER PÅ
Ty eventuelt til konkrete løsninger som at skifte plads eller tage ørebøffer på, hvis du ikke er modig nok til at konfrontere kollegaen. Løsningen ligger hos dig selv. 

7. OVERTAG IKKE ANDRES PROBLEMER
Vær bevidst om, hvad der går ud over dig personligt, og hvad der ikke gør. Er du irriteret over kollegaen, der altid kommer for sent til møder med dig, så sig til vedkommende, at du ikke trives med det. Kommer kollegaen altid for sent til store møder, så lad det være chefens ansvar. Hvis hun ikke synes, det er et problem, så hold op med at bruge din egen energi på det. Tidsoptimister kommer ikke for sent for at ramme dig. Lad være med at tage det personligt.

8. KIG I SPEJLET 
Vend spejlet mod dig selv, når du bliver irriteret over andre. Ofte handler det om dig selv. Er du i virkeligheden misundelig på kollegaens sunde vaner med gulerødder? Kan din irritation over kollegaen, der taler højt, handle om, at du selv er den stille type? Har du selv brug for pauser, når du irriteres over kollegaens? I stedet for at lade dig irritere så læg Haribo-posen væk, øv dig i selv at sige din mening, vær modig eller tag flere pauser. Lær af dem, der er anderledes end dig.

Kilde: Erhvervssociolog Rikke Østergaard.
Vis mere

Klassiske eksempler på kollegaadfærd, som irriterer os. For hvorfor er hun sur på mig? Hvorfor fatter hun ikke, at det forstyrrer med de gulerødder? Og hvorfor respekterer han ikke min tid?

- Det er SÅ udbredt. Jeg vil næsten vove at påstå, at 95 % af os kender til at være irriteret på en kollega i en sådan grad, at det påvirker os, også når vi kommer hjem. Jeg kalder det følelsesforurening eller stemningsforurening. Det er en tilstand, der kan forurene din arbejdsdag og også din fritid, lyder det fra erhvervssociolog Rikke Østergaard, der er forfatter til bogen ”Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben”. En guide til, hvordan man stopper følelsesmæssig forurening på jobbet.

Det handler ikke altid om dig

Irritationen kan gå så vidt, at kollegaen er det sidste, du tænker på, inden du skal sove, og det første, når du vågner.

- Det er mere normalt, end man måske skulle tro, at vi tager vores dårlige forhold til en kollega med hjem i seng, lyder det fra Rikke Østergaard, der er specialiseret i arbejdsmiljø og mental sundhed.

Men det er ikke meningen, at han eller hun skal med dig hjem efter arbejde. For lader du det ske, rammer det andre i dit liv også.

- Din partner, din familie, når du er sammen med venner. Det fylder alt for meget, mener Rikke Østergaard.

Typisk starter det med en misforståelse. Du har ikke fået svar på dit ”godmorgen”. Eller du har fået et kortfattet svar på en henvendelse. Ting, der typisk skyldes, at kollegaen ikke har hørt dig, at vedkommende er stresset eller har haft en dårlig morgen.

- Men de årsager tænker vi stort set aldrig på. Vi mennesker har en tendens til at tro, at alting handler om os. Selv om det ofte handler om noget helt andet end os, lyder erhvervssociologens erfaring.

Det smitter

Det er alt det usagte, der får det til at gå galt, understreger Rikke Østergaard. For vi konfronterer sjældent kollegaen. Og dermed opdager han eller hun heller ikke, at de har stødt dig.

- De færreste af os er klar over, hvilke signaler vi udsender. Så når Preben ikke har hørt et godmorgen eller er kortfattet, bliver konklusionen, at Preben og jeg har et problem, siger Rikke Østergaard.

Men her stopper den desværre sjældent, uddyber hun:

- Nu går vi så i gang med at finde alle mulige tegn på, at Preben har et problem med mig. ”Der var da også noget ved frokosten”. For vi mennesker kan også godt lide at have ret, påpeger Rikke Østergaard. Ligesom vi også kan lide at blive bekræftet i, at vi har ret.

- Så begynder man at tale med kolleger og dem derhjemme om det. De reagerer med at sige: ”Ja, dét lyder da også som en irriterende person”. Vi mennesker har brug for fællesskaber og for at blive bekræftet i, at ”det er ikke mig, der er noget galt med”, forklarer Rikke Østergaard.

Og så har vi følelsesforureningen. For følelser - og ikke fakta - forurener både arbejdspladsen og derhjemme. Det smitter, advarer erhvervssociologen.

Det er derfor nødvendigt at blive meget mere bevidst om, hvad det er for en stemning, man skaber - og forurener med - når man ikke får talt om det, der irriterer ved en kollega.

- Vi kan standse rigtig meget stress ved at få talt mere sammen om misforståelser på arbejdspladsen. Vi er alt for konfliktsky. Jeg har en tommelfingerregel: Kan du ikke slippe det, når du kommer hjem, skal det gøres noget ved det, lyder hendes råd.