Mandag formiddag vågner VestsjællandsCentret stille og roligt op til en ny og travl uge i shoppingens tegn.

Organiser Lasse Høøck Lindemann er sammen med sine kollegaer i HK Handel Sjælland taget til centret i Slagelse for at tale med butiksansatte om de snarlige overenskomstforhandlinger.

- Det er et godt tidspunkt at starte om formiddagen, inden der kommer alt for mange kunder, for så er der ro til at få en ordentlig snak, forklarer han, inden han sætter kursen mod den første butik.

Til foråret skal HK Handel forhandle overenskomster for butiksansatte i hele landet – og derfor er HK Handel Sjælland i disse dage og uger travlt optaget af at tage ud til butikspersonale i hele regionen for at indsamle ønsker og krav til fremtidens løn- og arbejdsvilkår.Lasse Høøck Lindemann samler i denne tid overenskomstkrav ind på hele Sjælland. 

Højere løn er vigtigt

Lasse Høøck Lindemann bliver taget godt imod i alle butikkerne, for de fleste har selvfølgelig en holdning til deres arbejdsvilkår.

- Højere løn, udbryder en ung mand i en herretøjsbutik, da han bliver spurgt, hvad han ønsker.

Det ønske går igen flere steder på turen rundt i butikkerne. Men selvom det allerede er foreslået, så er det vigtigt, at alle, der ønsker det, bringer det på bane.

- Jo flere, der fortæller os, at de gerne vil have en højere løn, jo stærkere står vi over for arbejdsgiverne, når vi skal forhandle. Hvis flere tusind aktivt har skrevet ind til os, at de ser lønstigninger som et afgørende krav, vil det blive svært for arbejdsgiverne at ignorere det, siger Lasse Høøck Lindemann.

Se HK Handels overenskomster her

Fleksibilitet og barsel

I en tøjbutik er den ansatte meget optaget af arbejdstiden. Som far til tre børn er arbejdstiderne og weekendarbejdet ikke længere foreneligt med familielivet, fortæller han.

Han mener, at arbejdsgiverne kunne planlægge sig til mere fleksibilitet for medarbejderne, men det er som om, at ’de hænger lidt fast i at gøre, som de altid har gjort’.

- Det er jo noget, man kan stille krav om til forhandlingerne. Mere fleksibilitet i arbejdstiden, siger Lasse Høøck Lindemann.

I en helt anden butik er de mandlige ansatte begyndt at tænke mere over vilkårene under barsel, efter de nye barselsregler er trådt i kraft den 2. august. Overenskomsten er med til at sikre løn under barsel. 

Fællesmøde om krav 

På et af besøgene i butikkerne bliver de ansatte enige om, at de vil holde et møde for alle ansatte i butikken, så de sammen kan tale om, hvilke krav de ønsker.

- Det er en rigtig god måde at samle alle kollegaer og høre, hvilke behov og ønsker hver især har. Måske har flere de samme ønsker, og det kan skabe grundlag for en lokal forhandling direkte med arbejdsgiveren, hvis ikke ønsket bliver forhandlet igennem ved forårets overenskomstaftaler, siger Lasse Høøck Lindemann.


HK Handel forhandler dine løn- og arbejdsvilkår

Det er din overenskomst og ikke lovgivningen, der sætter rammerne for blandt andet din løn, pension, tillæg, efter- og videreuddannelse og meget mere.

Overenskomsten bliver forhandlet mellem HK HANDEL og arbejdsgiverforeningerne i foråret 2023. Herefter skal du stemme om resultaterne.