BANKO!

Det var ikke kun de heldige medlemmer med fuld plade, der fik en gevinst med hjem mandag eftermiddag på Roskilde Rådhus. HK Kommunal fik også vigtige input med til de kommende overenskomstforhandlinger i 2024.

Fællestillidsrepræsentanten for HK'erne i Roskilde Kommune, Line Brisson Mortensen, havde i samarbejde med klubbestyrelsen sneget overenskomstforhandlingerne ind i den årlige bankosammenkomst for klubbens medlemmer.

FTR holder oplæg

FTR, Line Brisson Mortensen, holder oplæg om overenskomstforhandlingerne. I forgrunden TR Helle Bank. 

- Vi har arbejdet overenskomsten og forhandlingerne ind i arrangementet, så medlemmerne kan blive mere bevidste om det, siger Line Brisson Mortensen, mens hun venter på de sidste medlemmer.

Der kommer altid mange til det årlige bankoarrangement, men i år er der ekstraordinært mange – og det er på trods af vejret, der byder på høj sol og 25 grader.

- Jeg ville jo gerne sige, at det er fordi, medlemmerne går meget op i overenskomsten, siger Line Brisson Mortensen og griner:

- Men det er allerede et populært arrangement, og så har vi arbejdet meget med at være synlige ude på kontorerne. Det er vigtigt for os i bestyrelsen, at vores medlemmer føler, at de penge, de betaler i kontingent, kommer tilbage til dem – også selvom de ikke har en faglig sag eller tager på kurser. Et arrangement som dette er et nærværende samlingspunkt for mange, fordi vi sidder på forskellige adresser i kommunen.

Der bliver byttet OK24-krav for bankoplader

Deltagerne afleverede deres OK24-krav i bytte for en bankoplade. 

For eleverne er fleks også vigtigt

Inden bankospillet starter, holder Line et oplæg om forhandlingerne. Derefter er det tid til at summe lidt ude ved bordene, inden der skal grifles nogle krav ned på papir.

- Intet er urealistisk, siger Line og henviser til tidligere tiders kampe som betalt ferie, 37 timers arbejdsuge, barnets sygedage, løn under barsel og meget mere.

To elever, hvor den ene er 25 år og den anden er 23, undrer sig over, at kun den ene har ret til pension. Overenskomsten sikrer nemlig kun pension til voksenelever. Den 25-årige elev mener også, at hans kollega fortjener at få pension ligesom ham selv. De peger desuden på, at det ville være fedt at få ret til flekstid som elev.

Overbliksbillede af arrangementet

Når der er banko, skal man svare på et spørgsmål om overenskomster, inden man kunne indkassere sin præmie. Alle deltagerne var skarpe og svarede rigtigt. 

Hvad er vigtigt for dig? Du kan indsende din krav til OK24 her 

En anden gruppe af HK'ere talte om, at omsorgsdage gerne måtte gøres op i timer for at skabe større fleksibilitet. De ønskede også klare rammer for, hvornår overarbejde udløser flekstid eller overtidsbetaling.
Bankopråberen

Dagens opråber har god kollega-karma. 

Ret til hjemmearbejde

For tillidsrepræsentanten Helle Bank er det især retten til hjemmearbejde og fleksibilitet, der skal på forhandlingsbordet.

- Under corona har vi opdaget, hvor fleksible vi kan være. Der er en tillid til, at vi kan arbejde på forskellige måder, og det synes jeg er enormt vigtigt at videreudvikle. Der skal derfor noget om hjemmearbejde ind i overenskomsten. Vi har bevist, at det er noget, vi kan. Vi er også skarpe, når vi sidder hjemme, og det skal anerkendes. Vi skal have ret til hjemmearbejdsdage, men vi må heller ikke glemme vigtigheden af at møde op på arbejdet og være en del af et team, siger Helle Bank.

Hun mener også, at alle burde have ret til en omsorgsdag, da man også kan have brug for det i forhold til forældre eller søskende, som for eksempel skal på sygehuset.

En af bankovinderne får en præmie

Der var sidegevinster - ikke kun til medlemmerne - men også til HK Kommunal - der fik mange vigtige inputs til OK24. 

Ikke alle fik banko denne mandag eftermiddag, men alle fik talt om deres fælles arbejdsvilkår – og det var en vigtig sidegevinst.

Vil du følge med i forhandlingerne? Du kan altid holde dig opdateret på HK Kommunals Facebookside eller på HK Kommunals OK24 hjemmeside.