Fremtidsforsker: Den næste generation af unge empatiske rebeller redder verden
De unge på arbejdsmarkedet kommer ikke til at føle solidaritet med deres egen faggruppe. Fællesskabet bliver i stedet meget bredere for fremtidens unge, mens ’fast arbejde’ og ’alvidende chefer’ er på vej ud. Der vil blive taget hånd om klodens virkelige problemer og sat fokus på bæredygtighed for alle. Tag et kig i krystalkuglen med en fremtidsforsker.
Af Michael Bech Foto: Stine Heilmann
Lige nu forsøger HK’erne at finde mening og fodfæste på et arbejdsmarked præget af stress, angst, uklare krav og et alt for højt arbejdspres. Samtidig vil den danske regering have mere kog på kedlerne. Signalerne fra regering og arbejdsgivere er, at vi skal arbejde mere – og ikke forvente, at arbejdet skal være en glæde.
Det kan få mange garvede medarbejdere til at miste arbejdslysten og overveje en tidlig pensionering eller en nedtrapning fra de pressede arbejdsdage. For næsten alle undersøgelser blandt lønmodtagerne viser, at næstefter ønsket om mere i lønningsposen, så vil de ansatte have fleksible arbejdsdage og nedsat arbejdstid eventuelt i form af 4-dagesuge.
Men hvordan ser fremtiden ud? Og hvad vil og kan de næste generationer på arbejdsmarkedet – vores børn og børnebørn – dem vi ’gamle’ har kaldt ’zoomere’, curlingbørn og ’mig-mig-mig-generationen’? Det har vi fået nogle spændende bud på fra fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.
- Det er vigtigt at tro på fremtiden. Det skylder vi den næste generation, som endnu ikke er kommet ud på arbejdsmarkedet. De kommer til at læne sig ind i nye løsninger på verdens store problemer. De kommer også til at være empatiske rebeller, som vil ty til mere selvledelse. Det kræver, at de bryder nogle regler. De gør op med vores fastlåste strukturer og bliver ’mere rebel og mindre pedel’, siger Anne Skare Nielsen, som selv er Generation X.
Drivkraften er at redde klimaet
Fremtidsforskere forudser generelt, at de nye generationer kommer med ønsket om en helt anden og mere afbalanceret arbejdskultur end den, danskerne i øjeblikket haster og stresser sig igennem. Og i stedet for at føle fællesskab med afgrænsede interessegrupper eller faggrupper, så er næste generations krav om fællesskab globalt.
De vil ikke bare redde deres eget fag eller egen økonomi. Deres drivkraft er langt mere omfattende og bunder i at redde klimaet og gøre kloden til et bedre sted for alle at leve bæredygtigt på, lyder konklusionen fra fremtidsforskeren.
- Det skal simpelthen bare gå hurtigere med løsninger for de nye unge. De gider altså ikke sidde til møder i et iltfattigt mørkt lokale, mens en leder holder tale, og udholde kedsomhed, der kan dræbe hvaler, mens man skal synge fra højskolesangbogen og stemme om ting.
Anne Skare Nielsen er med på, at det er svært at forudse store hændelser i fremtiden. For hvem havde for 10 år siden troet på, at vi ville opleve Trump, Brexit og corona? Men nu har der hobet sig problemer op på tværs af samfundet, som det handler om at reagere på for både de nuværende og de næste generationer. Det kan ingen løse alene, men fremtidens globale borgere kommer til at opføre sig ordentligt og er klar til udfordringen, mener hun.
Teknologisk og socialt opvakte unge
Den nyeste generation unge kaldes Alpha og er børn født mellem 2012 og 2025, så ingen af dem er på nuværende tidspunkt færdige med deres uddannelse. Selv om mange af dem heller ikke er født endnu, peger undersøgelser allerede på, at omkring 65 procent af Generation Alpha kommer til at bestride jobs, der endnu ikke findes. Samtidig antages det også, at 65 procent af Alpha’erne vil foretrække udelukkende at gøre indkøb i virksomheder, der gør en positiv forskel i verden.
De lærer hurtigere end nogen tidligere generation at bruge ny teknologi og vokser op med en udbredt accept af, at alle skal behandles lige og fair. Og når de alle om to år er født, vil de være den største generationsgruppe rent demografisk.
- De er født med en følelse af kendskab til og forståelse for miljømæssige og sociale forhold. Dér har de en mere favnende og konsekvent tilgang til, hvad der er det vigtigste at tage sig af i fremtiden. Alpha-gruppen søger et fællesskab, hvor vi passer på hinanden. De vil have ro på ved at vælge et fællesskab, hvor det er okay, at ting er kaos, og hvor det er okay, at du ikke ved, hvad du skal, siger Anne Skare Nielsen.
De har en grundtro på fællesskabet
Ifølge hende har de enkelte generationer hver deres kamp at udkæmpe, mens vi hver især har skullet finde vores plads i samfund og tider med skiftende udfordringer. Det har sat sine aftryk på os alle.
- Hvis man er på min alder eller ældre, så har man en grundtro på, at de andre er mine fjender, og så skal jeg i gang med at finde allierede. Her har de nye unge som udgangspunkt, at de andre er mine allierede, så de har en grundtro på, at den her verden kan vi kun redde i fællesskab, siger Anne Skare Nielsen.
Hun pointerer, at grådighed, benhård ledelse og en opfattelse af, at de andre er mine fjender, måske nok virkede i gamle dage. Men verden er en anden nu. Der er ikke behov for at producere mere, end vi behøver. Og der er mere alvorlige problemer for kloden og menneskeheden at tage fat på med blandt andet klimakrisen, globale fordelingsproblemer og ødelæggende krige.
- Mange unge lader sig ikke organisere i fagbevægelsen. Derfor beskylder vi de unge for at ’snylte’ på de goder, fællesskabet har skabt i form af løn rettigheder og ferie. Men vi tager fejl af de unge. De vil meget gerne være solidariske, men ikke kun med ét forbund. De vil være solidariske med alle. Sådan ser den næste generation ud, siger Anne Skare Nielsen.
Oprøret er allerede i gang
Det vil uvilkårligt skabe sammenstød med de tidligere generationer, når Alpha’erne i stort omfang gør deres indtog på arbejdsmarkedet og bevæger sig ind, hvor de store politiske beslutninger skal tages.
Men udviklingen er så småt i gang via Generation Z (årgang 1995-2012), der med deres tilstedeværelse på arbejdspladserne kommer med en løsere tilgang til livet, påklædning og gamle autoriteter, mens de allerede nu vægter tværgående sammenhold og en fælles løsning af de store globale problemer på en anden måde end tidligere generationer.
- De gør sådan set allerede oprør. De skrider jo meget hurtigere end os andre, når de kan mærke, at det her slider for meget på mig. Og så er de faktisk ret gode til at organisere sig og reagere, når fx alle tjenerne går fra en dårligt drevet restaurant. Når de siger, at det gider vi simpelthen ikke være med til – og også det, at de ikke vil være en del af fagbevægelsen – det jo også en måde at gøre oprør på ved at sige, at de synes, vi voksne er pinlige, siger Anne Skare Nielsen.
De unge vil forfremmes til fordybelse
Ifølge fremtidsforskeren vil der stadig være unge til både de praktiske uddannelser og de længere uddannelser. Men de unge vil i højere grad skifte mellem jobs og erhverv, mens de måske også vil flekse helt ud fra arbejdsmarkedet i perioder.
De kan ifølge hende godt arbejde 8-15.30 i perioder, men de vil ikke gøre det hele livet. De vil frisætte sig til fx at blive forfremmet til fordybelse og tage tre-fire dage i sommerhus med kolleger, hvor de sammen finder nye løsninger.
- De nye unge kommer til at finde en gangbar vej for os alle. Jeg hører overalt, at det her selvledelse handler rigtig meget om, at ledelsen giver medarbejderne lov til selv at finde ud af det. Og hvis fagbevægelsen bakker op om det, og tvinger os til at gøre det i opbyggelige fællesskaber med langt mere fokus på psykologisk tryghed og ordentlighed og voksenbuks, så vinder vi alle sammen - eller det vil i hvert fald kun være de grådige og selvoptagede, der taber, siger Anne Skare Nielsen.