Ny undersøgelse: Arbejdspresset æder de spontane pauser
Med et højt arbejdspres bliver der færre af de små, spontane pauser væk fra skærmen. Det viser HK Statbladets nyeste undersøgelse. Men uanset arbejdspres er en god pausekultur afgørende for, om medarbejderne får den afstressende genopladning af batterierne, som pausen giver.
Af Ingelise Egeberg
To tredjedele af HK Stats medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet større arbejdspres. Blandt dem er der kun 17 procent, som altid eller ofte tager spontane pauser. Det viser en ny undersøgelse fra HK Stat.
I det hele taget er pauser i løbet af arbejdsdagen er ikke en selvfølge for statens HK’ere. I undersøgelsen fra HK Statbladet svarer knap 60 procent, at de altid eller ofte har mulighed for at holde pauser, lidt over hver tredje svarer ’ind i mellem’, mens det at holde pause for 7 procent af medlemmernes vedkommende kun sker sjældent eller aldrig.

For dem, der har mulighed for at holde pauser, er der for langt de flestes vedkommende tale om fastlagte pauser, som varer mellem 20 og 40 minutter. Lidt over halvdelen har én pause i løbet af arbejdsdagen, en fjerdedel har 2 faste pauser, og 15 procent har 3 eller flere faste pauser. 3 procent svarer, at de ingen faste pauser har.
Når det kommer til spontane pauser, er det to tredjedele af medlemmerne, der ofte eller indimellem benytter sig af muligheden. En tredjedel gør det sjældent eller aldrig.
Jane ved, at pauser er vigtige, men …
En af dem, der bliver ved skærmen dagen lang, er Jane Lange, som arbejder i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Og hun ved godt, at det ikke er optimalt, for hun har prøvet at gå ned med stress og ved, at hun skal lytte til sin krop.
- Jeg er ikke god til at komme væk fra skærmen, selv om jeg ved, at det er vigtigt. Men det er svært, fordi vi har så meget arbejde, fortæller hun.
Hun mener, det handler om, at spontane pauser ikke er en del af arbejdspladsens kultur. Det ville hun gerne ændre, hvis hun kunne. For hun savner det uformelle, sociale samvær med kollegerne og de gevinster, det giver. Men indtil nu har arbejdsmængden og -presset stået i vejen.
- Vi er nogle stykker, der har forsøgt at skabe en tradition for at tage pauser. Men den er desværre gået i sig selv igen, siger hun.
Falder i søvn i bilen
Prisen for det konstante fokus mærker hun, når arbejdsdagen slutter, og turen hjem begynder.
- Jeg følges med min mand, som kører bilen. Så snart jeg sætter mig ind, falder jeg i søvn, og jeg sover i hele den halvanden time, vi kører på motorvejen, fortæller Jane Lange.
Højt arbejdspres er en udbredt forhindring for at holde spontane pauser, viser HK Statbladets undersøgelse. Her har to tredjedele angivet, at de inden for de seneste 5 år har oplevet større arbejdspres, og blandt dem er der kun 17 procent, som altid eller ofte tager spontane pauser.
Svarene tyder på, at mange med stigende arbejdspres har det som Jane Lange, idet 22 procent angiver, at de er utilfredse med deres mulighed for at holde pauser.
Mindre arbejdspres giver bedre pauser
Anderledes forholder det sig for den tredjedel, der har oplevet uændret eller mindre arbejdspres i perioden. Her holder 32 procent altid eller ofte pauser spontant, og kun 7 procent er utilfredse med muligheden herfor.

Tom Krogh Nilson, overassistent og tillidsrepræsentant i Toldstyrelsen, fortæller, at hans afdeling gennem de senere år er kommet op på det antal medarbejdere, der skal til for at løfte opgaven. Og at det har positiv effekt på udbyttet af pauserne. Pauser, som ledelsen bakker op om og lægger vægt på, bliver afholdt.
- Nu, hvor byrden er fordelt på flere, er det blevet nemmere at holde pause uden at tænke på arbejdet og planlægge, hvad man skal gøre, når man kommer tilbage. Nu kan vi lægge det fra os og i stedet tale om andet, som fx hvad vi har lavet i weekenden.
Tankerne skal have frit løb
Pauserne er kendetegnet ved, at man taler meget sammen og med mange kolleger – også fra andre afdelinger, fortæller Tom Krogh Nilson. Han ser det som en følge af, at arbejdet indebærer videndeling og kontakt med mange.
Han har tidligere været arbejdsmiljørepræsentant og er meget bevidst om værdien af at tage små hvil væk fra skærmen og lade tankerne få frit løb.
Medlemmers tips til gode pauser
Brug 5 minutter på at trække vejret og glo ud ad vinduet ☺️
Sørg for at dele pause med gode kolleger, så hverdagen også får andet indhold. Det er vigtigt for sammenholdet i et team.
Forsøg at få grinet lidt, latter afstresser.
Børst arbejdet af – træk vejret dybt, smil og grin ...
Kom ud og få frisk luft. Det gør vi for sjældent.
En lille løbetur eller cirkeltræning.
Musik, frisk lille gåtur.
Spis sødt, gerne frugt, og masser af væske, hav benene oppe i 10 minutter.
- Ubevidst bliver der skabt plads til at tænke anderledes, hvis man sidder fast i et spor. Med et brud, hvor man kommer lidt væk fra computeren, får man også lige mulighed for at mærke, at man er til stede, og erkende, at det, man laver, har en værdi, siger Tom Krogh Nilson.
"Det er godt at komme op at stå"
Louise Schepelern Vistisen arbejder på University College Nordjylland (UCN) og betegner sig selv som en travl og tilfreds medarbejder. Arbejdspresset beskriver hun som meget højt, men i hendes afdeling vægter de alligevel konsekvent at holde 2 faste pauser om dagen.
Den ene er klokken 9, lige efter de har haft ’stilletid’ fra klokken 8. Her samles de omkring et højt bord, hvor de både taler fagligt og om alt muligt andet.
- Det er godt at komme op at stå, når man lige har siddet og været koncentreret, fortæller Louise Schepelern Vistisen.
Det andet faste pausetidspunkt er klokken 11:30. Der er en stor kantine på arbejdspladsen, men på grund af travlhed er der ikke garanti for, at kollegerne kan sidde sammen, så derfor har de valgt at holde frokost i et lokale ved siden af storrumskontoret.
Trængte til kolleger efter corona
De faste pauser sammen med kollegerne har fået særlig betydning efter coronanedlukningen, fortæller Louise Schepelern Vistisen.
- Da vi kom tilbage, holdt vi nogle møder om vores kontorkultur, både for at få styr på den uro, der er i et storrum, men også fordi vi trængte så meget til at snakke med kolleger igen – som de flokdyr, vi er, siger hun.
Pauserne betyder utroligt meget, fortæller hun. Og selv om det kan være svært at gå fra mange presserende opgaver og en fyldt indbakke, holder hun fast i at gøre det.
- Jeg ved, at jeg kommer tilbage med fornyet energi. Og så har jeg jo også lyst til at være med i fællesskabet, siger hun.
om undersøgelsen
Spørgeskemaet er 1. juni 2022 udsendt til 3.995 tilfældigt udvalgte erhvervsaktive medlemmer og er besvaret af 937.