De ældste står forrest, når der skal fyres
Er man først havnet i arbejdsløshedskøen, er det næsten umuligt at få arbejde igen, hvis man har passeret 50 år og bor i hovedstadsområdet.
Af Anne Lea Landsted. Illustration: Bob Katzenelson

Vi bliver ældre, og vi skal arbejde længere, men under nedskæringer er det ofte seniorerne, der ryger først ud og kommer sidst i arbejde igen, hvis de da overhovedet får et. For er man først havnet i arbejdsløshedskøen som plus 50-årig, er det næsten umuligt at komme ind på arbejdsmarkedet igen.
Det ved formanden for HK Stat Hovedstaden, Ulla Moth-Lund Christensen, alt om. For nogle år siden dannede hun netværket ’HK-venner’ for arbejdsløse medlemmer. Formålet var blandt andet at hjælpe folk, der var blevet fyret og fritstillet, ind i vikarstillinger, som forhåbentlig ville ende med faste jobs.
Det skete bare ikke. Flere endte i aktivering med løntilskud, et par stykker røg på kontanthjælp, og de, der havde mulighed for det, gik på efterløn eller pension, selv om de egentlig gerne ville være blevet længere.
- Men vikarbureauerne ville ikke have folk over 35. Nogle fik at vide, at de var overkvalificerede og formentlig ville komme til at kede sig, mens andre fik afslag på løn-stillinger med den begrundelse, at lønsystemet var et andet end det, de havde været vant til at arbejde med. Come on. Der var tale om medarbejdere, som havde beskæftiget sig med løn i over 25 år. Mon ikke de også kunne finde ud af at håndtere et nyt system? Men de fik ikke en chance, siger Ulla Moth-Lund Christensen.
Og det er ikke, fordi de arbejdsløse seniorer ligger på den lade side, når de leder efter job. Tværtimod. En survey foretaget af Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i 2019 viste, at arbejdsløse i alderen 55-64 år i gennemsnit søger 8 jobs om måneden. Det er næsten dobbelt så mange som de yngre årgange.
- Det er nej, nej, nej over hele linjen, og vi må bare konstatere, at det unægteligt er sværere og i flere tilfælde stort set umuligt at få fast arbejde, hvis der står plus 50 på dåbsattesten. Derfor blev jeg også virkelig vred, da chefen for et af vikarbureauerne gik i medierne og sagde, at han manglede arbejdskraft, men havde svært ved at finde vikarer. Jeg ringede til ham og sagde: ”Du kan bare ringe til mig. Jeg har 5.500 arbejdsløse HK’ere i hovedstadsområdet. Hvor mange vil du have?”, siger Ulla Moth-Lund Christensen.
Social eksklusion
Mange seniorer føler sig ekskluderet fra fællesskabet, når de bliver tvunget til at trække sig fra arbejdsmarkedet, og det efterlader dem i en både social og økonomisk sårbar situation. De oplever, at deres alder er en barriere for at komme i arbejde igen, selv om de var villige til at tage et hvilket som helst job. Også jobs, der ikke nødvendigvis matcher deres kvalifikationer, fremgår det af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, som er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Team Arbejdsliv og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Det samme oplever HK Stat Hovedstaden.
Ulla Moth-Lund Christensen opfordrede et af sine medlemmer til at søge en stilling som rengøringsassistent på boreplatformene i Østersøen.
- Det var et hammergodt betalt job med 14 dage ude og 14 dage hjemme, så det ville hun prøve. Det første, de spurgte om, da hun ringede, var hendes alder. Hun fortalte, at hun var 55 og fik hun at vide, at hun var for gammel. Hun ville ikke kunne bestå brandprøven, mente de, så hun fik afslag.
Hvad kan du som fagforening gøre for at ændre på det?
- Jeg kan blive ved med at råbe op, når virksomheder og andre begynder at tale om mangel på arbejdskraft og så håbe, at de en dag får øjnene op for de værdier, der ligger i at have ansatte med både stor arbejds- og livserfaring. HK Stat Hovedstaden har selv en medarbejder ansat som for længst har passeret pensionsalderen.
- Bo Møller Sørensen er faglig konsulent og har været hos os i hovedstaden siden 1986. Han er 72, men arbejder stadig på fuld tid. Jeg ved simpelt hen ikke, hvad jeg skulle gøre uden ham. Han ved alt. Vi plejer at sige, at vi har Booble, mens andre bruger Google.
- Mere stabile, loyale, pligtopfyldende og ansvarlige
Per H. Jensen er professor på Aalborg Universitet og en af forskerne bag projekt SeniorArbejdsliv. Ifølge ham er det afgørende vigtigt, at arbejdsgiverne ser på medarbejdernes kvalifikationer og ikke deres cpr-nummer, når der skal hyres eller fyres.
- Nogle af styrkerne ved ældre medarbejdere er, at de er mere stabile, loyale, pligtopfyldende og ansvarlige. De har ikke været på druk hele weekenden, men møder friske på arbejde mandag morgen. De har ingen små børn og færre jobskifter. Man siger også, at de har et stort fagligt overblik, en menneskelig modenhed og empati, der kan bidrage til at skabe et godt arbejdsmiljø, siger Per H. Jensen.
De har imidlertid også nogle svagheder. Ældre medarbejdere er ofte tilbageholdende med kompetenceudvikling og med at lære nyt. Mange har den opfattelse, at hvis de har været i det samme job i 35 år, er der ingen grund til at tage på kursus, for de ved jo allerede det hele.
- Men hvis der lige pludselig sker en omstrukturering af arbejdspladsen, og de kun har den ene jobfunktion, risikerer de at stå forrest, hvis der skal ske afskedigelser. Så det er her, man for alvor bør sætte ind og sørge for, at de på lige fod med yngre medarbejdere kommer på kompetenceudviklingskurser, siger Per H. Jensen.