Ifølge en undersøgelse, TeamArbejdsliv har lavet for HK Handel, har 15 procent af de medvirkende medlemmer inden for de seneste 12 måneder oplevet at blive chikaneret via online kanaler.
Et medlem har eksempelvis oplevet at blive hængt ud med navn på hjemmesiden Trustpilot i forbindelse med en dårlig anmeldelse. Et andet medlem, der arbejder med kundeservice, har modtaget trusler via sms, fordi han ikke kunne returnere den vare, kunden havde bestilt.
Vi ved fra tidligere undersøgelser, at chikane foregår i stor stil fysisk i butikkerne. Men det er skræmmende at se, at den også foregår på nettet og via private online kanaler. Det er nemlig grænseoverskridende at blive chikaneret på nettet, fordi man ofte ikke har mulighed for at forsvare sig.
Som formand for HK Handel MidtVest vil jeg gerne opfordre til et opgør med det, jeg i bund og grund mener, er en syg kundekultur.
Arbejdsgiverne bør genoverveje, om medarbejdernes fulde navne bør fremgå af navneskiltene. Det er en måde at gøre det mere besværligt for kunden at finde frem til medarbejderen.
I det hele taget bør arbejdsgiverne se på, hvordan digital chikane kan forhindres. Det er nemlig arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at medarbejdernes arbejde er sikkert og sundt.
Så kære arbejdsgiver:
- Indfør faste procedurer og politikker for at forebygge og håndtere digital chikane.
- Informer om, hvad I gør på arbejdspladsen i tilfælde af digital chikane.
- Bak op og støt den udsatte – og husk, at folk reagerer forskelligt, når de bliver udsat for online chikane.
- Giv mulighed for, at medarbejdere kan bearbejde hændelsen ved at tale med kolleger umiddelbart efter. Der skal også være krisehjælp til medarbejderen efter behov.
- Opret eventuelt en sag i jeres HR-afdeling.
- Udfyld krænkelsesskema.
- Indfør nultolerance over for digital chikane.
- Kontakt og/eller bloker kunder, der udøver digital chikane.
- Giv kunderne en advarsel og forbud mod fremmøde.
- Politianmeld hændelsen.
Ingen skal føle sig utrygge på jobbet.