Line Ullmann er aktuel med den nye bog 'Sådan siger du nej på jobbet – uden skyld, skuffelser og sure miner'. Her gennemgår hun 5 strategier, som du kan bruge, hvis du ønsker at blive bedre til at sige nej, når andre beder dig om noget, du ikke kan, bør eller vil sige ja til. Foto: Camilla Hey
Siger du ja til en opgave, selv om du ikke har tid eller overskud til at løse den? Får du sagt fra over for din chefs urealistiske forventninger? Og lader du kollegerne afbryde dig, når du har mest brug for arbejdsro? Ifølge underviser, rådgiver og specialist i effektive arbejdsvaner Line Ullmann bøvler rigtig mange medarbejdere med, at de ikke kan sige nej på jobbet. Og det betyder, at det bliver svært at overskue hvilke opgaver, der er vigtigst.
- Det kan godt være, at man har ja-hatten på og udadtil fremstår fleksibel, men hvis det ender med, at man faktisk ikke kan holde fokus på de vigtigste arbejdsopgaver og ikke får dem lavet, bliver man mindre effektiv, siger Line Ullmann.
Hendes pointe er, at man i sidste ende mister overskuddet til at sige ja til noget som helst, hvis man ikke formår at sige nej til opgaver og irrelevante afbrydelser, der underminerer ens muligheder for at gøre sit arbejde. Når det er andre, der dikterer, hvordan du skal bruge din tid, og i hvilken rækkefølge du skal løse opgaverne, mister du følelsen af at have kontrol over dit eget arbejdsliv. Det går ud over din trivsel og arbejdsglæde. Over tid kan konsekvensen være, at du får stress og bliver udbrændt.
Bliv på bænken
Når der er alt for meget at se til på jobbet, og du vil sige nej, kan du reagere på 3 forskellige måder. Du kan stille dig op på bænken og sige fra på en aggressiv måde, hvor du bliver irriteret og frustreret, kort for hovedet og kommer til at bide af dine kolleger. Eller du kan krybe ned under bænken og være for undskyldende: ”Jeg er virkelig ked af, at jeg ikke kan hjælpe dig lige nu. Er det ok, hvis det kan blive senere i dag?” Det er en underdanig tilgang, hvor man tilsidesætter sin ret til at sige sin mening.
Disse to handlemønstre ikke er gode måder at sige fra på. Du skal sige nej på en måde, hvor du både er tro mod dig selv og respektfuld over for kolleger og chefer, pointerer Line Ullmann. Det gør du ved at blive siddende på bænken.
- Du skal kommunikere ærligt på en måde, hvor du bliver på din egen banehalvdel. Du kan fx sige: ”Jeg har simpelthen behov for at få en bedre deadline” eller ”Jeg kan ikke springe til lige nu, for jeg har alt for mange andre opgaver”. Det er nemmere for modtageren at blive afvist, hvis du samtidig viser, at du har set, hørt og forstået ham eller hende. Og du opfattes som et mere autentisk og ærligt menneske. Det kaldes assertiv kommunikation, forklarer hun.
Øv dig
Hvis du prioriterer opgaverne og udvælger, hvor dit fokus skal være, kan du sige et mere dedikeret og helhjertet ja til en ny opgave. Det vil automatisk give dig et ståsted, når du skal sige fra over for forstyrrelser eller mindre relevante opgaver. At lære kunsten at sige nej handler også om at øve sig.
- Jeg møder ofte medarbejdere, der siger, at de ikke kan finde ud af at sige nej, men de har ikke tænkt over, at det kan øves. Mit råd er, at man finder nogle typiske situationer i sit arbejde og forbereder et par gode svar, så man ikke lige pludselig skal finde ud af, hvad man skal sige, næste gang der opstår en situation, hvor man vil sige nej, siger Line Ullmann.
5 strategier: Sådan siger du nej på jobbet
- Fokuser på dit ja
- Vis respekt - brug ABC-modellen
- Drop skyldfølelsen
- Stå fast
- Find modet