Line Ullmann

Line Ullmann er aktuel med den nye bog 'Sådan siger du nej på jobbet – uden skyld, skuffelser og sure miner'. Her gennemgår hun 5 strategier, som du kan bruge, hvis du ønsker at blive bedre til at sige nej, når andre beder dig om noget, du ikke kan, bør eller vil sige ja til. Foto: Camilla Hey

Siger du ja til en opgave, selv om du ikke har tid eller overskud til at løse den? Får du sagt fra over for din chefs urealistiske forventninger? Og lader du kollegerne afbryde dig, når du har mest brug for arbejdsro? Ifølge underviser, rådgiver og specialist i effektive arbejdsvaner Line Ullmann bøvler rigtig mange medarbejdere med, at de ikke kan sige nej på jobbet. Og det betyder, at det bliver svært at overskue hvilke opgaver, der er vigtigst.

- Det kan godt være, at man har ja-hatten på og udadtil fremstår fleksibel, men hvis det ender med, at man faktisk ikke kan holde fokus på de vigtigste arbejdsopgaver og ikke får dem lavet, bliver man mindre effektiv, siger Line Ullmann.

Hendes pointe er, at man i sidste ende mister overskuddet til at sige ja til noget som helst, hvis man ikke formår at sige nej til opgaver og irrelevante afbrydelser, der underminerer ens muligheder for at gøre sit arbejde. Når det er andre, der dikterer, hvordan du skal bruge din tid, og i hvilken rækkefølge du skal løse opgaverne, mister du følelsen af at have kontrol over dit eget arbejdsliv. Det går ud over din trivsel og arbejdsglæde. Over tid kan konsekvensen være, at du får stress og bliver udbrændt.

Bliv på bænken

Når der er alt for meget at se til på jobbet, og du vil sige nej, kan du reagere på 3 forskellige måder. Du kan stille dig op på bænken og sige fra på en aggressiv måde, hvor du bliver irriteret og frustreret, kort for hovedet og kommer til at bide af dine kolleger. Eller du kan krybe ned under bænken og være for undskyldende: ”Jeg er virkelig ked af, at jeg ikke kan hjælpe dig lige nu. Er det ok, hvis det kan blive senere i dag?” Det er en underdanig tilgang, hvor man tilsidesætter sin ret til at sige sin mening.

Disse to handlemønstre ikke er gode måder at sige fra på. Du skal sige nej på en måde, hvor du både er tro mod dig selv og respektfuld over for kolleger og chefer, pointerer Line Ullmann. Det gør du ved at blive siddende på bænken.

- Du skal kommunikere ærligt på en måde, hvor du bliver på din egen banehalvdel. Du kan fx sige: ”Jeg har simpelthen behov for at få en bedre deadline” eller ”Jeg kan ikke springe til lige nu, for jeg har alt for mange andre opgaver”. Det er nemmere for modtageren at blive afvist, hvis du samtidig viser, at du har set, hørt og forstået ham eller hende. Og du opfattes som et mere autentisk og ærligt menneske. Det kaldes assertiv kommunikation, forklarer hun.

Øv dig

Hvis du prioriterer opgaverne og udvælger, hvor dit fokus skal være, kan du sige et mere dedikeret og helhjertet ja til en ny opgave. Det vil automatisk give dig et ståsted, når du skal sige fra over for forstyrrelser eller mindre relevante opgaver. At lære kunsten at sige nej handler også om at øve sig.

- Jeg møder ofte medarbejdere, der siger, at de ikke kan finde ud af at sige nej, men de har ikke tænkt over, at det kan øves. Mit råd er, at man finder nogle typiske situationer i sit arbejde og forbereder et par gode svar, så man ikke lige pludselig skal finde ud af, hvad man skal sige, næste gang der opstår en situation, hvor man vil sige nej, siger Line Ullmann.

5 strategier: Sådan siger du nej på jobbet

  • Fokuser på dit ja
Vær bedre til at fokusere på ja’erne, det du vil vælge til, dine prioriteter, og det du vil planlægge. For det gør det nemmere at vide, hvornår du skal sige nej. Det styrker ens personlige power at være i god kontakt med sine egne ønsker prioriteter og behov. Det betyder ikke, at man skal tromle hen over andre. Det handler om i højere grad at udtrykke, hvad man er for, end hvad man er imod.
  • Vis respekt - brug ABC-modellen
Når du vil sige nej til en forespørgsel, kan du bruge ABC-modellen. A står for ”Anerkend”. Du skal anerkende din kollegas behov for at få løst opgaven ved at vise forståelse og lytte: ”Jeg kan godt høre, at det haster”. B står for ”Begrundelse”. Du giver en enkelt kort begrundelse for, hvorfor du siger nej: ”Det kan jeg simpelthen ikke, for jeg sidder selv midt i en anden opgave med deadline i dag”. C står for ”Cut”. Du skal sætte et punktum her, sende et venligt smil og gå videre med det, du var i gang med. Lad være med at blive hængende i samtalen ved at undskylde, forklare og glatte ud.
  • Drop skyldfølelsen
Mange får dårlig samvittighed, hvis de siger fra. De føler, at de ikke har været tilstrækkelig servicemindet. For burde man ikke lægge sig i selen i stedet? Vi har en tendens til at glemme, at man faktisk har ret til at ytre sine egne behov og holdninger uden at føle skyld og opfatte sig selv som egoistisk. Men det handler om at være tro mod sin egen planlægning, værdier og prioriteringer. Skyldfølelse kan være en del af prisen, som man må betale for at være tro mod sig selv. Sig til dig selv, at det er ok, og lad ikke skyldfølelsen vokse unødigt.
  • Stå fast
Selv om du har sagt nej på en respektfuld måde, oplever du, at din kollega lægger pres på og prøver at argumentere: ”Hvad skal du - er det så vigtigt?” Din kollega begynder måske at forhandle: ”Kan du ikke lige gøre noget af det?” Du skal lade være med at reagere på modparten, der prøver at overtale dig, men stå fast, bevare roen og acceptere, at det lige tager lidt tid. Du kan bruge papegøjeteknikken, hvor du gentager dit budskab: ”Jeg kan ikke.”
  • Find modet
Det er svært at sige nej. Vi vil helst ikke opfattes som afvisende og vrangvillige, og vi er lidt bange for konsekvenserne. For bliver du nu upopulær, bliver chefen sur, går du glip af noget fx en forfremmelse, eller ender du øverst på listen til næste fyringsrunde? Vi har en tendens til at overdrive frygten. Du er nødt til at se denne frygt i øjnene og acceptere, at det at være modig kræver, at du kan rumme ubehaget. Det kan godt være, at du er lidt nervøs ved at sige fra, men du skal træne dit mod ved at gøre det alligevel.

 

Forside Sådan siger du nej på jobbet