Kundechef Jakob Juul-Thorsen, Sampension

Jakob Juul-Thorsen, kundechef i Sampension.

Når vi runder 40 år, har mange af os godt gang i karrieren, stiftet familie og købt hus eller lejlighed. Til gengæld fylder det med pensionen næppe meget, når familien taler økonomi. Men det er en god idé at tænke pension i en tidlig alder.

- Jeg oplever, at mange læner sig lidt tilbage i forvisningen om, at der jo bliver sat et beløb ind på pensionen hver måned, og så må det vel være godt nok. Man glemmer at forholde sig til, hvilken levestandard man gerne vil have, når man trækker sig tilbage, fortæller Michael Rosenberg, formand for HK Kommunal Sjælland.

Heidi Juhl Pedersen, formand for HK Stat Sjælland, kan nikke genkendende til det indtryk:

- Når man er ung – eller relativt ung – kan det være fristende udelukkende at fokusere på de penge, man har til rådighed lige nu. Man tænker måske, at det jo er nu, man skal bruge pengene på børn, hus osv. Men der kommer også en tid efter arbejdslivet, siger Heidi.

Begge formænd opfordrer medlemmerne til at rådføre sig med PKA eller Sampension, som er de pensionsselskaber, der benyttes af offentligt ansatte HK’ere.

Jakob Juul-Thorsen er kundechef i Sampension, og det er ham, du møder på konferencer, generalforsamlinger osv. i HK Sjælland. Han siger:

- Vi anbefaler, at man allerede i 40-års alderen, hvor man altså har 20 år eller mere til pension, begynder at forholde sig til, om man sparer nok op til pension. Det vigtige spørgsmål er, om man forventer samme levestandard i pensionistlivet som nu.

Jakob opfordrer til, at man forholder sig til disse 3 emner:

  1. Læs prognosen for pensionsudbetalingerne
    Når du logger dig ind på Sampensions hjemmeside, kan du se en prognose for, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du går på pension. Prognosen bygger blandt andet på, at du i årene til pensionering indbetaler det samme til pension som i dag.

    - Hvis du allerede nu kan se, at det beløb, du ifølge prognosen vil få udbetalt, ikke rækker til dine drømme, så er det en stor fordel, hvis du så tidligt som muligt begynder at indbetale ekstra, siger Jakob.

    Du kan for eksempel vælge at indbetale et ekstra beløb hver måned eller indbetale et indskud en gang om året.

    Når du er logget ind på hjemmesiden, kan du også tage et pensionstjek og få overblik over, hvordan din økonomi ser ud, når du går på pension, eller hvis du bliver syg og ikke længere kan arbejde.

  2. Sørg for at opdatere dine forsikringsdækninger
    I 40-års alderen har mange købt bolig med deres partner og måske stiftet familie. Så er det vigtigt, at man sikrer sine kære bedst muligt i tilfælde af alvorlig sygdom eller dødsfald.

    Pensionsordningen indeholder blandt andet forsikring ved tab af erhvervsevne og en dækning, der giver dine efterladte en udbetaling, hvis du dør.

    - De fleste vil jo gerne have, at partneren eller ægtefællen kan blive boende i hjemmet, selvom man dør. For at sikre det bør man undersøge, om udbetalingen er stor nok. Vi kan hjælpe med at skabe det overblik, så I er sikret bedst muligt, hvis uheldet er ude, siger Jakob.

  3. Din investeringsprofil har stor betydning
    Hvis du sparer op i det, der hedder markedsrentemiljøet, bør du også være opmærksom på, om du har den investeringsprofil, der passer til dig. Du kan vælge mellem investeringsprofilerne høj, moderat og lav.

    Uanset hvilken investeringsprofil, du vælger, er investeringerne altid tilpasset din alder, og risikoen justeres løbende i takt med, at du nærmer dig pensionsalderen.

    - Der er nogle forhold, som får betydning for dit fremtidige afkast og dermed størrelsen af din pensionsopsparing. Disse forhold gør, at jeg vil opfordre dig til at tjekke, om du har den risikoprofil, der passer bedst til dig. Hvis ikke, kan du selv ændre den ved at logge ind på vores hjemmeside, siger Jakob.

Har du spørgsmål til din pensionsordning, og er du ansat på en overenskomst under KL og HK Stat, så kontakt Sampension på telefon 7755 6250. Er du regionalt ansat, så kontakt PKA på telefon 3945 4540.

Se også: Nybagte forældre bør også tilpasse pensionsordningen

Læs mere om pension her på HK.DK


3 råd fra pensionsselskabet

  1. Læs og forhold dig til din pensionsprognose.
  2. Sørg for at tilpasse dine forsikringsdækninger.
  3. Overvej, om du har den investeringsprofil, der passer til dig.

Kilde: Sampension