Marianne Larsen (tv.) og Trine Hartvig oplever kæmpe medlemstilstrømning i klubben for administrative medarbejdere på Novo Nordisk. Foto: Mark Knudsen. 

Der står dybblå Matas-gaveposer overalt på tillidsrepræsentantkontoret i Bagsværd. Fire i den ene ende af vindueskarmen. Tre i den anden. På Trines skrivebord en klynge på seks. Poserne er lukket med guldbånd, og hver af dem indeholder et gavekort på 250 kr.

- Vi har brugt ret mange penge på gavekort i år, konstaterer Marianne Larsen, fuldtidstillidsrepræsentant og formand for Officeklubben.

- For hvis man henviser et medlem, er der 250 kr. til Matas.

Hendes kollega Trine Hartvig, som også er tillidsrepræsentant på fuld tid, har styr på den seneste medlemsudvikling.

- Vi er oppe på 99 nye medlemmer i år, siger hun og kan ikke lade være med at smile stort.

Styr på nye ansigter

Aldrig nogensinde har Officeklubben på Novo Nordisk fået så mange nye medlemmer på et år. Trine peger straks på den forklaring, at Novo Nordisk på det seneste har ansat mange nye administrative. Det forklarer dog kun en del af succesen. Den anden del af forklaringen handler om Officeklubbens arbejde.

De har fået kæmpe succes i Officeklubben på Novo Nordisk.

Klubben er nemlig vokset markant de seneste fem år. Det skyldes blandt andet, at den metodisk opsøger nye medarbejdere på virksomheden. Hver uge modtager Trine lange, snørklede opgørelser over nyansættelser og interne jobskifter, og det er ud fra dem, at Officeklubben finder sine potentielle nye medlemmer.

- Jeg ved ikke, hvad vi skulle gøre uden de opgørelser, siger Trine.

Hun er godt klar over, at de er ”forkælede” i Officeklubben. Langt fra alle virksomheder er villige til at informere deres tillidsrepræsentanter om nyansættelser på den måde.

- Det er informationer, man skal kæmpe sig til, siger hun.

- Jeg synes da, man som tillidsrepræsentant skal tage fat i sin ledelse og sige, at hvis vi skal have et godt samarbejde, skal vi så ikke starte med at arbejde sammen?

Det skal være nemt

Marianne og Trine bruger listerne til at indkalde alle nyansatte på området til et fælles intromøde, som afholdes en gang om måneden over Teams.

- Da jeg startede, sendte vi bare de nye en mail med info om, hvem vi var, og at de endelige skulle tage fat i os. Men det var der aldrig rigtig nogen, der gjorde, siger Marianne.

Til gengæld takker rigtig mange ja til at deltage i intromøderne. Her speedsnakker Marianne og Trine sig gennem en time om klubben, den danske model, HK og arbejdspladsen. Bagefter følger Trine op med en tak-for-sidst mail til deltagerne, hvor hun fortæller, præcis hvilke oplysninger hun skal bruge, hvis man gerne vil melde sig ind.

- Vi prøver at gøre det så nemt som muligt at blive medlem, forklarer hun.

- Jeg sender oplysningerne videre til Medlemsservice i HK, som så sørger for at tage fat i folk. Jeg vil tro, at cirka halvdelen af dem, der deltager på intromøderne, melder sig ind.

Populære kurser

Som medlem har man adgang til Officeklubbens kurser. Marianne og Trine sammensætter hvert år et kursusprogram med et mix af inspirerende og faglige tilbud. 2022-programmet har blandt andet budt på kurser i ”Effektiv opgavestyring”, ”OneDrive”, ”Grundlæggende Mindmap” og ”Coachende samtaler”. Onlinekurser varer en halv dag, fysiske kurser er heldags, og kurserne er populære.

Hvert år kreerer Trine og Marianne et spændende kursusprogram til deres medlemmer.

- Jeg tror, vores kurser betyder meget for fastholdelsen, siger Marianne.

Trine nikker ivrigt. Hun fortæller, at hun selv først blev opmærksom på klubben, da den begyndte at udbyde kurser.

- Vi er også altid selv med på kurserne, så vi kan tage de små snakke og spise frokost sammen. Det handler meget om relationer. For mange af medlemmerne tror jeg også, det bare er fedt at mødes med kolleger, der laver det samme som dem selv. På den måde er det også givende at være medlem af klubben.

Vækker interesse

Klubbens kurser og de digitale gå-hjem-møder, som Trine løbende arrangerer om aktuelle emner, er naturligvis forbeholdt medlemmer.

2 bliver til 3: Medlemsfremgangen har betydet, at Officeklubben i oktober fik sin tredje tillidsrepræsentant. Dog ikke fuldtids, men på ”fornøden tid”.

Men Marianne og Trine gør altid en dyd ud af også at annoncere dem på det sociale medarbejdernetværk Yammer, som alle Novo Nordisk-ansatte har adgang til.

- Der er da flere ikke-medlemmer, der har skrevet til mig for at høre, hvad det er for noget med de kurser, smiler Marianne.

Opfølgning: Denne artikel er skrevet samme dag, som interviewet med Marianne og Trine fandt sted. Allerede dagen efter rundede de medlem nummer 100 i år.

 

5 TING DER HAR VIRKET

1. Egen Facebookgruppe – her orienterer de medlemmerne om løst og fast og fortæller fx om møder med ledelsen for at vise, at de arbejder aktivt for klubben og ikke bare sidder bag en skærm.

 

2. Månedligt nyhedsbrev – max en side langt. Kort og overskueligt fortæller de om, hvad der rører sig i klubben og på virksomheden.

 

3. Kurser gennem klubben. Novo Nordisk er en stor virksomhed, og Officeklubben har hundreder af medlemmer. I mindre klubber kunne man overveje bare et enkelt årligt kursus.

 

4. Direkte henvendelse til nye medlemmer – med en kalenderinvitation om at mødes.

 

5. Intet pres – kun inspiration. Det skal føles naturligt og ikke som et krav at blive medlem. Til gengæld oplever de i stigende grad, at medlemmerne selv organiserer nye medlemmer, fordi de er så glade for deres medlemskab.