Portræt af Niclas

Det var især én oplevelse med chefen, der fik Niclas til at tænkte, det var en god idé at få meldt sig ind i en fagforening.

Niclas er 17 år, går i 2. g. og arbejder i fritiden i en dagligvarehandel, hvor han hjælper til i butikken og sidder ved kassen. Niclas er glad for sit job, men synes det er svært at få fritidsjobbet til at hænge sammen med fester og samvær med familie. For eksempel skal de ansatte selv bytte vagter internt – og det er ikke altid lige nemt.

Det var i sådan en situation, at Niclas kom i klemme og fik en skideballe af chefen.

- Det var meningen, jeg skulle have været til 18-års. Jeg skrev rundt og spurgte, om nogen ville tage vagten. Det var der ikke. Men så blev jeg syg den dag og skrev til min chef, at jeg ikke kunne komme. Jeg fik en kæmpe skideballe og fik ikke nogen vagter hele januar måned, fortæller han.

Få gode tips til fritidsjobbet - følg Jobpatruljen Sjælland på TikTok her

Efter den episode begyndte Niclas at undersøge forskellige fagforeninger, han kendte til, og fik meldt sig ind i HK.

Niclas chef kan reelt ikke vide, om Niclas er medlem af HK. Den viden har han ikke adgang til. Alligevel oplever Niclas, at tonen har ændret sig, efter han er blevet en del af et fagligt fællesskab. Måske fordi han i dag føler sig mere robust med en fagforening i ryggen.

- Jeg føler, at min chef er begyndt at behandle mig bedre. Jeg bliver ikke råbt ad, når jeg melder mig syg. Det gjorde jeg, inden jeg meldte mig ind i HK. Hvis jeg bliver udsat for noget lignende, er det godt at have en fagforening, der kan hjælpe mig.

Handelsansat: Her er dine rettigheder, når du er syg


Man kan hurtigt få brug for sin fagforening

Det er snart et år siden, at Niclas fik meldt sig ind i HK. Han har heldigvis ikke haft brug for sin fagforening indtil nu. Men det kan hurtigt ændre sig. For nylig havde Niclas en ubehagelig oplevelse, hvor han blev overfuset af en leder. Tidligere var han aldrig gået til chefen med det af frygt for at blive fyret, men det gør han nu.

- Jeg føler mig meget mere tryg, fordi jeg er medlem af en fagforening, for jeg har noget at falde tilbage på, hvis der sker noget på min arbejdsplads. Jeg vil snakke med min chef, og hvis der så ikke sker noget, vil jeg gå til min fagforening.

Desværre er det langt fra alle fritidsjobbere, som Niclas, der har en fagforening i ryggen. Men Niclas er kun glad for, at han tog beslutningen om at blive medlem af HK og opfordrer andre unge fritidsjobbere til at gøre det samme. For selvom man som ung ikke kan se idéen med at være med i en fagforening, så betyder det faktisk noget.

- De (unge red.) skal melde sig ind, så de ved, at der er nogle, der har deres ryg. Jeg tænkte heller ikke, at det var nødvendigt før jeg oplevede en situation, hvor det ville være rart at have en fagforening, lyder opfordringen fra Niclas.

HK Sjælland er bekendt med Niclas' fulde navn og arbejdsplads.


3 tips til at tage dialogen med den unge

/  For det første kan man som forælder spørge, lytte på og tale med sit barn om deres oplevelser og erfaringer fra og på jobbet. Derved hjælper vi dem med at få deres rettigheder, så de ikke bliver skræmt af deres første job.

/  For det andet kan man som arbejdsgiver informere de unge fritidsjobbere om reglerne for fritidsarbejde. Og samtidig sørge for, at reglerne bliver fulgt!

/  For det tredje kan HK og andre fagforeninger hjælpe de unge, for fritidsjobbere kan godt være medlem af en fagforening og få råd og vejledning.