De nye AI-værktøjer giver grafisk designer Magnus Thielsen mulighed for at udfolde en stort set grænseløs kreativitet, hvor man ikke længere er begrænset af egne tekniske evner. Fotos: Carsten Snejbjerg.

Da grafisk designer Magnus Thielsen tidligere i år skulle lave artwork til en ny krimi, greb han til billedværktøjet Midjourney. Krimien handlede om et forældrepar på flugt i Norge, og Magnus valgte at bede Midjourney generere et dystert billede af tre mennesker, der står og kigger på et fjeld.

- Det var noget med at lave 30-40 forskellige billeder, og så var den der omtrent, husker han.

- Så skulle jeg bare skalere det op og justere lidt.

Magnus fortæller, at han i de seneste 6-7 kampagner, han har arbejdet med, har anvendt AI-programmer (AI = Artificial Intelligence / kunstig intelligens) i en eller anden udstrækning.

- I de seneste kampagner er jeg gået mere over til at tage udgangspunkt i et stockfoto. Tage det ind i AI-værktøjet DALL-E og maske områder ud, hvor jeg laver noget andet indhold. Jeg havde en aftengade fra den nye Jesper Stein-krimi, hvor jeg egentlig bare fik sat silhuetten af en person ind for at skabe noget uhygge i billedet. Bagved var der en tom gade, som var lidt kedelig, så der fik jeg placeret en bil, der lyste op imod ham, så han blev en helt mørk skikkelse, forklarer Magnus.

Klik HER for at se, hvordan Magnus lavede kampagnebilledet til Jesper Stein-krimien  

- At kunne lave sådan noget, så det ligner et ægte foto, er jo vildt. Du kan simpelthen ikke se, at noget er blevet klistret på. Det er det, de nye AI-modeller kan. De kan tilføje noget og blende det fuldstændig ind med refleksioner og lys og skarphed, så det på en eller anden måde er helt perfekt. Jeg tror, vi grafikere skal til at vænne os til, at alt er muligt.

Magnus ser primært AI-værktøjerne som en stor hjælp i hans arbejde. Spejlbilledet ovenfor er skabt ved at fritlægge Magnus, generere en farverig baggrund med Stable Diffusion, sætte den ind bag Magnus og så køre resultatet gennem Stable Diffusion endnu en gang for at få de to lag til at smelte sammen og ligne en tegning. Derefter er billedet opskaleret med Stable Diffusion og redigeret i Photoshop ad flere omgange. Billedmanipulation: Mads Wolff.

Vanvittig udvikling

Som grafisk designer på JP/Politikens Forlag arbejder Magnus med at lave marketing- og kampagnebilleder til forlagets bogudgivelser. Herudover er han aktiv i HK Grafisk Kommunikaton og ret optaget af mulighederne inden for generativ AI – den gren af kunstig intelligens, der skaber eller genererer nyt indhold baseret på eksisterende data. Chatbotten ChatGPT og billedværktøjerne Midjourney og DALL-E er blandt de mest kendte lige nu.

- Da ChatGPT 3 kom i november sidste år, begyndte jeg at læse om den her nye generative AI-model, som var ret vild. Jeg begyndte at bruge den i gratisversionen og teste, og jeg tror ikke, jeg på det tidspunkt helt havde forstået, hvor vildt det hele ville udvikle sig. Sideløbende med ChatGPT begyndte jeg også at se på Midjourney. Først bare med en dyb fascination af, at det i løbet af få år har rykket sig fra noget ubrugeligt til noget vanvittig brugbart. At stå som visuel person over for en maskine, der kan illustrere 1.000 gange bedre og 1.000 gange hurtigere end mig, er både vanvittig fascinerende og vanvittig skræmmende, siger han.

Selv mener Magnus, at de nye AI-værktøjer ”svarer til at få en super dygtig assistent, som kan alt og er tilgængelig 24/7”. Men han forstår også den bekymring, de afføder. Pludselig kan alle jo skabe original grafik, bare ved at skrive nogle få ord i et søgefelt på internettet.

- Vi skal alle sammen lige finde vores ben at stå på i forhold til, hvad det betyder for os som grafikere, kodere, journalister, eller hvad vi nu laver. Vores domæner bliver jo blandet fuldstændig sammen nu. Indtil videre tror jeg, det er de allerdygtigste, der er blevet mest disrupted af det her. Nu kan du jo med relativt få prompts lave grafisk arbejde, der ligner noget, de har lavet.

Fik liv i vandet

Magnus har flere gange selv benyttet sig af muligheden for skabe ting, han for bare få måneder siden ikke kunne lave på egen hånd. Han nævner et eksempel:

- Jeg sad forleden og skulle lave et 15 sekunders tv-spot. Jeg bruger After Effects, men kan ikke finde ud af at scripte derinde. Så gik jeg på ChatGPT og skrev med ord, hvad jeg gerne ville have. En bog lå i noget vand, som jeg gerne ville have til at skvulpe. Så jeg skrev, at jeg havde en AE-fil med et lag, der skulle pulsere mellem 80 og 100 % i opacitet. ChatGPT lavede et stykke kode, som jeg pastede ind – og så virkede det bare. Det åbner jo for helt nye muligheder, som ellers ikke havde været tilgængelige eller havde været for besværlige eller tidskrævende.

I og med at AI udvider de muligheder, Magnus har som grafisk designer, stiller de nye værktøjer også nye krav til, at han bruger sin fantasi. 

Det er altså ikke kun de billedskabende AI-værktøjer, Magnus ser muligheder i som grafisk designer. ChatGPT kan bruges i mange henseender – især i betalingsversionen, hvor man blandt andet kan uploade eget materiale til den og træne den på det. Eksempelvis uploade en længere tekst og bede ChatGPT udforme spørgsmål, idéer eller omformuleringer med udgangspunkt i tekstens indhold. Eller det kan bruges til en simpel brainstorm, hvor du på få sekunder kan få 50 forslag til en overskrift om et givent emne.

- De nye muligheder betyder, at jeg skal kunne noget mere. Jeg skal kunne tænke, konceptualisere, forestille mig og være vidende om, hvad de nye teknologier kan bidrage med. Ikke mindst skal jeg kunne prompte (beskrive, hvad værktøjet skal lave, red.). Midjourney har sit sprog, Adobe Firefly har et andet sprog, ChatGPT et helt tredje og væsentligt mere avanceret og så videre. Det handler et langt stykke af vejen bare om at kunne skrive, hvad du vil have. Vi kan tappe ind i alle mulige ting, vi ikke kunne tidligere, siger Magnus.

- Om det er Midjourney, ChatGPT eller noget tredje, skal jeg kunne beherske det bedre end andre. Jeg skal kunne forme det, så vi i stedet for at få et eller andet random får et resultat tæt på det, vi snakker om. I sidste ende skal vi mennesker jo stadig blive enige om, hvordan et billede eller en kampagne skal se ud. Det er noget, vi fortæller computeren. På den måde er skræmmebilledet heller ikke værre lige nu. Generativ AI er bare et super avanceret værktøj, vi har fået i vores værktøjskasse.

Magnus’ personlige Top 7-tips til generative AI-værktøjer

1. Midjourney

Den nok bedste billedskabende AI på markedet lige nu. Laver de flotteste billeder, men kræver også en del øvelse med prompting. Pris 10-60 USD pr. måned.

2. Dall-E 2 (OpenAI)

Browserbaseret billedskabende AI, der ved hjælp af tekst-prompting skaber billeder. Ikke så visuelt imponerende som Midjourney, men Dall-E 2 er på nogle områder bedre til at skabe realistisk indhold i eksisterende billeder (se også Adobe Firefly nedenfor). Pris ca. 10 USD pr. md.

3. Photoshop beta

Photoshop (beta-udgaven) har fået flere nye AI-værktøjer, men det mest imponerende er Generativ Fill, som med få klik og en tekst-promt (eller uden) for eksempel kan ændre indhold i billeder, forlænge/udvide billedflader eller skabe helt nyt indhold i eksisterende fotos. De nye AI-værktøjer i Photoshop adskiller sig fra fx Midjourney ved at modificere eksisterede billeder i modsætning til Midjourney, der skaber nye billeder fra tekst-input. Gratis, men kræver Adobe Creative Cloud-abonnement.

4. Adobe Firefly

Adobe Firefly er en ny samling visuelle, webbaserede AI-værktøjer, der løbende føjes til Adobe-produkter og kan tilgås gratis på www.firefly.adobe.com Pris: Gratis

5. ChatGPT Plus (OpenAI)

ChatGPT er en chatbot, som bygger på kunstig intelligens (AI) og kan svare på dine spørgsmål. For at få brugbare svar fra chatbotten, er det ofte nødvendigt at give den instrukser - de såkaldte prompts. ChatGPT/GPT-4 er den seneste tilføjelse til GPT-serien af sprogmodeller skabt af OpenAI. Den mest markante ændring i GPT-4 er dens evne til at forstå både tekst og billeder som input (Multimodal AI-model). Denne funktion er en markant forbedring ift. dens forgænger. Dette åbner op for nye anvendelsesmuligheder, såsom billedinput-behandling. Pris: Både gratis og betalingsversion

6. futuretools.io

Website og YouTube-kanal om alt, hvad der rører sig indenfor generativ AI med fokus på visuelle værktøjer. Flere ugentlige videoer med nyheder, gennemgang af AI-værktøjer og how to-guider. Sitet indeholder pt. links til ca. 1.800 AI-værktøjer. Pris: Gratis

7. Prompting

Fælles for alle værktøjerne ovenfor er, at de er baseret på prompting. En prompt er typisk en kort sætning eller et spørgsmål, der indikerer det emne eller den kontekst, som værktøjet skal generere ud fra. Indledende prompts er afgørende for at få et brugbart svar fra ChatGPT, da de hjælper chatbotten med at generere de bedst mulige svar. En god prompt indeholder rolle, opgave og instruktioner – læs evt. en kort dansk guide til prompting på https://shorturl.at/nFZ36