Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationerne er bekymrede for manglen på arbejdskraft i Danmark.

Derfor var de ikke sene til at kritisere 'Arne-pensionen', da det kom frem, at 10.888 danskere ved årsskiftet havde fået tilkendt retten til den tidligere pension. Dansk Industris vicedirektør, Steen Nielsen, var hurtigt ude og kalde det tal ’for en kæmpe hovedpine’. 

Jeg forstår godt, at Steen Nielsen og andre har hovedpine over den manglende arbejdskraft, men løsningen er ikke, at de, som har været længst tid på arbejdsmarkedet, skal trække i arbejdstøjet igen. 

Pensionen er lav i forhold til lønninger 

Indtil videre er det faktisk kun 3.700 af dem, som har fået tilkendt retten, der har valgt at gøre brug af den tidlige pension. Størstedelen af dem, som har fået tilkendt retten, vil gerne fortsætte på jobbet. De har blot sikret sig, så de kan stoppe i jobbet, før det er for sent. 

Tillige er pensionen utrolig lav i forhold til de gennemsnitlige lønninger. Den maksimale udbetaling er 13.740 kroner om måneden før skat. Det er en pension, som næsten ikke engang dækker udgifterne til det mest basale. Sunde og raske mennesker i beskæftigelse har altså ikke en økonomisk fordel i at stoppe på jobbet og gå på ’Arne-pension’. 

Vil du vide mere om din pension? Se mere her

Vi skal fokusere på langsigtede løsninger 
Det er et problem, at vi mangler arbejdskraft i Danmark. Det skal vi tage seriøst. Men der er mange andre løsninger end at trække endnu mere på de nedslidte eller for den sags skyld hente udenlandsk arbejdskraft uden for EU til landet. Det er kortsigtede løsninger, som på længere sigt kan skabe langt flere problemer for vores samfund. 

En af løsningerne kunne være, at virksomhederne tager flere elever. I oktober 2021 var der i alt 8.492 elever på erhvervsskolerne, der aktivt søgte lærepladser. Efter kort tid kan elever blive et stort aktiv for en virksomhed, fordi de kommer med ny viden fra uddannelserne og er indstillet på at lære nyt. Der er allerede mange virksomheder, der tager ansvaret, men vi skal have flere med.

Mangler du elev- eller praktikplads? Få hjælp af HK

Styrk arbejdsmiljøet og få de ledige i job

Vi skal også blive bedre til at efteruddanne beskæftigede og omskole ledige, så vi hele tiden er på forkant med de kompetencer, der skal bruges, og de ledige bliver ledt i retningen af de jobs, der mangler hænder. Der er stadig tusindvis af ledige i Danmark, som er parate til at tage et job – foruden de mange, der søger og ønsker sig et fleksjob. Og så skal alle virksomheder begynde at tage deres arbejdsmiljø seriøst, så vi alle kan holde til at arbejde lidt længere. Det kunne for eksempel være at tilbyde +55-årige en 4-dages arbejdsuge, så der er mere tid til restitution.

Det er både en opgave for erhvervslivet og fagbevægelsen at skabe rammerne for et godt arbejdsliv for alle og for, at arbejdsmarkedet kan rumme alle de ledige hænder, der gerne vil. Så kom nu ind i kampen, kære erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer, og giv alle en mulighed for at bidrage – i stedet for at forfølge de få, der vitterlig ikke kan mere og ikke ser anden udvej end at træde ud af arbejdsmarkedet.