Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Som medlem af HK fagforening får du gratis juridisk hjælp.
Får du brug for juridisk bistand så henvend dig til din lokale HK-afdeling.
Stort set alle HK'ere er funktionærer og derfor sikret grundlæggende rettigheder gennem funktionærloven.
Funktionærloven indeholder en mængde regler for blandt andet løn under sygdom, varsler for opsigelse og meget andet.
For at være omfattet af funktionærloven er grundbetingelsen, at du er beskæftiget med kontorarbejde, køb og salg eller visse former for lagerekspedition.
Desuden skal du arbejde gennemsnitligt mere end 8 timer om ugen og være ansat til at udføre aftalt arbejde efter instruktion fra arbejdsgiveren for at være omfattet af funktionærloven.
Visse typer af handelsrejsende er undtaget funktionærloven. Det skyldes, at de arbejder så selvstændigt, at man ikke kan sige, at de arbejder efter instruktion fra arbejdsgiveren. Også teknisk og klinisk bistandsydelse er dækket af loven. For HK's område betyder det bl.a., at laboranter og klinikassistenter er funktionærer og omfattet af funktionærloven.
De vigtigste dele af funktionærloven gennemgås herunder, men du kan også vælge at hente den fulde version af funktionærloven på www.retsinformation.dk.
Senest en måned efter, du er startet på dit arbejde, og din gennemsnitlige arbejdstid er på mere end 8 timer om ugen, skal arbejdsgiveren give dig et stykke papir med vilkårene for din ansættelse.
Disse regler er ikke en del af funktionærloven, men stammer fra Ansættelsesbevisloven om arbejdsgiverens pligter ved ansættelsen.
Prøvetiden er højst tre måneder.
Funktionærloven giver mulighed for, at aftale en prøvetid på højst tre måneder. I prøvetiden kan din arbejdsgiver opsige dig med 14 dages varsel. Hvis der er aftalt et gensidigt opsigelsesvarsel på 14. dage, skal du også sige op med 14 dages varsel. Hvis ikke der er aftalt et gensidigt opsigelsesvarsel, kan du sige op med dags varsel.
De særlige regler for prøvetid gælder kun, hvis der udtrykkeligt ved ansættelsen er aftalt prøvetid.
Hvis arbejdsgiveren bryder en jobaftale har du krav på løn i en periode, der svarer til dit opsigelsesvarsel.
Hvis arbejdsgiveren nægter at lade dig begynde i et job, som du er blevet ansat til, har du krav på løn i en periode, der svarer til dit opsigelsesvarsel.
Det kræver dog, at du straks gør arbejdsgiveren opmærksom på dit krav og tilbyder at udføre det aftalte arbejde i perioden.
Din arbejdsgiver har normalt krav på erstatning, hvis du udebliver fra et job, som I har aftalt, du skulle tiltræde. Erstatningen er sædvanligvis på en halv måneds bruttoløn.
Kontakt HK, hvis du bliver bortvist.
Bliver du uberettiget bortvist, har du krav på løn, indtil det lovlige opsigelsesvarsel udløber.
Det kræver dog, at du straks protesterer mod bortvisningen, gør arbejdsgiveren opmærksom på dit krav, og giver arbejdsgiveren en kort frist (5-8 dage) til skriftligt at oplyse, om han vil fastholde bortvisningen af dig.
Når du har protesteret over for arbejdsgiveren, skal du i begge tilfælde omgående henvende dig til din lokale HK-afdeling, der så vil tage sig af sagen. Det er vigtigt, at du protesterer og henvender dig til din afdeling omgående.
Hvis der går for lang tid, er der risiko for, at bortvisningen eller opsigelsesvarslet vil blive betragtet som godkendt af dig.
Hvis du skal have arbejdsløshedsdagpenge, og ikke har protesteret mod bortvisningen eller opsigelsesvarslet, risikerer du at få karantæne.
Pr. 1. februar 2015 er reglerne for fratrædelsesgodtgørelse iht. funktionærloven blevet ændret.
Er du blevet opsagt efter den 1. februar 2015 og har du været uafbrudt beskæftiget i den samme virksomhed i enten 12 eller 17 år, skal din arbejdsgiver udbetale en fratrædelsesgodtgørelse på henholdsvis 1 og 3 måneders løn, uanset om du efterfølgende er ledig, overgår til nyt arbejde, eller går på pension.
Du kan normalt sige dit job op med en måneds varsel.
Du kan sige dit job op med en måneds varsel til en måneds udgang, med mindre du er ansat på prøve eller er midlertidigt ansat, eller du har aftalt et gensidigt forlænget varsel.
Hvis du ønsker at stoppe den 31. januar, betyder det, at din arbejdsgiver skal modtage din opsigelse senest kl. 24.00 den 31. december. Du bør altid sige op skriftligt, så det senere kan bevises.
Hvis du bliver afskediget, har du krav på at få at vide hvorfor, hvis du beder om det.
Desuden har du krav på et varsel, som afhænger af, hvor længe du har været ansat.
Hvis du har været ansat:
Opsigelsen bør være skriftlig, og du skal modtage den senest klokken 24.00 den sidste dag i måneden, før opsigelsesvarslet begynder at løbe.
Hvis du har 3 måneders opsigelsesvarsel og bliver sagt op til fratræden den 31. juli, skal du altså have modtaget den skriftlige opsigelse senest 30. april kl. 24.00.
Modtager du det dagen efter - 1. maj - rykker opsigelsen 1 hel måned. Hvis du bliver sagt op kort før, du rykker fra et opsigelsesvarsel til et andet, skal du være opmærksom på, at dit varsel kan blive forlænget.
Hvis du for eksempel bliver sagt op efter 2 år og 10 måneders ansættelse, har du ikke krav på 3 men 4 måneders varsel, da du når op på at have været ansat i over 3 år, når opsigelsesvarslet udløber. Når ansættelsestiden skal regnes ud, skal prøvetiden eller eventuel vikaransættelse regnes med, og det samme gælder elevtid. Læretid ifølge den tidligere lærlingelov og eventuelt ikke-funktionærarbejde i virksomheden kan ikke medregnes.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har modtaget dit korrekte opsigelsesvarsel, eller hvis du tror, at der er en anden grund til din opsigelse end den arbejdsgiveren angiver, så kontakt din lokale afdeling, der vil undersøge sagen for dig.
Fyring skal være rimeligt begrundet.
Har du været ansat uafbrudt i mindst et år, har du krav på erstatning ved en usaglig opsigelse. Usaglig opsigelse er, hvis du bliver sagt op uden at det er "rimelig begrundet i funktionærens eller virksomhedens forhold."
Når erstatningen skal beregnes, bliver der blandt andet taget hensyn til din alder, og hvor længe du har været ansat.
Erstatningsbeløbet kan højst svare til 6 måneders løn.
Hvis du bliver opsagt med for kort varsel, skal du også protestere med det samme og tilbyde din arbejdskraft indtil udløb af dit lovlige opsigelsesvarsel.
Du har krav på at få fri med løn til at søge andet arbejde.
Uanset om du selv har sagt op, eller du er blevet sagt op, har du krav på at få fri med løn til at søge andet arbejde. Altså fri til at gå til jobsamtale.
Dog skal du tage hensyn til arbejdsmængden og lignende på din arbejdsplads, når du planlægger, hvornår du skal have fri.
Tidligere bestemmelser i funktionærloven gælder for kunde- og konkurrenceklausuler der er aftalt inden 1. januar 2016.
Disse bestemmelser siger bl.a., at der skal betales kompensation for både kunde - og konkurrenceklausuler.
For kundeklausuler der er aftalt i perioden mellem 15. juni 1999 til 1. januar 2016 gælder de nu ophævede bestemmelser i funktionærloven. Reglerne for kundeklausuler indgået i denne periode er følgende:
En aftalt kundeklausul kan af arbejdsgiveren kun gøres gældende, hvis funktionæren selv har haft erhvervsmæssig kontakt med de pågældende kunder mv. de seneste 18 måneder før opsigelsen.
Såfremt arbejdsgiveren ønsker, at også andre kunder mv. skal være omfattet, skal arbejdsgiveren skriftligt meddele funktionæren navnene på disse inden opsigelsen.
Reglerne medfører, at en funktionær, der aftaler en kundeklausul med sin arbejdsgiver – og sådanne aftaler skal foreligge skriftligt – har krav på en kompensation, der ligesom ved konkurrenceklausuler skal udbetales løbende i den periode, klausulen gælder.
På samme måde som ved konkurrenceklausuler er kompensationsbeløbet minimum 50 pct. af lønnen i klausulperioden. Såfremt funktionæren får andet passende arbejde, modregnes lønnen for dette i kompensationsbeløbet. Der er ikke tale om noget minimumsbeløb, der skal udbetales, som det er tilfældet for konkurrenceklausuler.
Reglerne for konkurrenceklausuler - om kortvarige ansættelsesforhold og at kompensationen falder bort ved arbejdsgiverens berettigede bortvisning af funktionæren, samt at arbejdsgiveren kan opsige en kundeklausul med én måneds varsel til en måneds udgang, gælder også for kundeklausuler.
Man skal dog være opmærksom på, at det er uden betydning, om funktionæren selv har opsagt stillingen, eller det er arbejdsgiveren, der foretager opsigelsen.
For kunde- og konkurrenceklausuler efter disse regler gælder, at der kun betales ét samlet kompensationsbeløb, uanset om man er pålagt både en kunde- og konkurrenceklausul, dvs. virksomheden er ikke forpligtet til at betale mere end det i loven angivne minimum.
En konkurrenceklausul begrænser den ansatte i frit at søge job i en konkurrerende virksomhed.
Konkurrenceklausuler kan efter disse regler kun pålægges særligt betroede funktionærer, og aftalerne skal være skriftlige. Hvis funktionæren opsiges uden selv at have givet rimelig anledning til opsigelsen, vil konkurrenceklausulen blive uvirksom, hvorved den ansatte ikke længere er bundet af aftalen.
Senest tre måneder før forventet fødsel skal du meddele din arbejdsgiver, hvornår du forventer at begynde din barselsorlov. De øvrige regler i forbindelse med barsel er meget komplicerede. Du kan være dækket af funktionærloven, din overenskomst eller en individuel aftale.
Kontakt din lokale afdeling og få at vide, hvilke regler der gælder for dig.
Midlertidige ansættelser i henhold til funktionærloven omfatter ansættelser, der varer maksimalt en måned eller kortere end en måned, og hvor det udtrykkeligt er aftalt, at det er en midlertidig ansættelse. Ved en midlertidig ansættelse har du ikke krav på et ansættelsesbevis.
Hvis du er ansat midlertidigt, gælder det opsigelsesvarsel, som du og din arbejdsgiver aftaler eller som er anført i en eventuel overenskomst.
Hvis I ikke aftaler noget opsigelsesvarsel, kan du sige op uden varsel. Din arbejdsgiver kan ligeledes sige dig op uden varsel.
Bemærk, at du altid ved kortvarig eller midlertidig ansættelse bør kontakte din lokale HK-afdeling, for at få afklaret, om der i stedet er tale om en vikaransættelse, der falder ind under Vikarloven, eller en tidsbegrænset ansættelse, der falder ind under Lov om tidsbegrænset ansættelse. Du skal være opmærksom på, at funktionærlovens regler ikke gælder i forholdet mellem dig og arbejdsgiveren, hvis ansættelsen foregår via et vikarbureau.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID