Forestil dig at modtage SMS-trusler rettet mod dine børn, fordi en kunde har været utilfreds med den service, du ydede på jobbet. Eller at blive svinet til på Trustpilot, fordi en kunde har problemer med din etnicitet.
Det lyder langt ude, men det er desværre virkeligheden for nogle medlemmer i HK Handel, som er udsat for digital chikane i kraft af deres job. De bliver hængt ud på nettet for ikke at udføre deres arbejde godt nok – og det medfører stress og ubehag, særligt når man ikke kan forsvare sig.
Læs også: Handelsansatte bliver chikaneret på nettet
Desværre lader det til at være en del af en større samfundstendens, at vrede tastaturkrigere lader deres galde flyde over på alt fra Facebook til Trustpilot. Men det betyder ikke, vi skal finde os i det. Tværtimod vidner det om, at vi skal have opdyrket en kundekultur, hvor der er plads til kritik og diskussion, men uden at det bliver hverken personligt eller nedværdigende.
For når mere end hvert 5. af HK Handels medlemmer ansat på kontor kan fortælle, at de inden for det seneste år har oplevet online chikane i form af nedladende henvendelser på bl.a. sociale medier eller via mail, ja, så er der brug for en kulturændring. Men den slags kommer ikke af sig selv.
Derfor skal vi gøre mere end at tale om problemet. Vi skal også handle. Jeg opfatter det derfor som positivt, når arbejdsgiverne gør en indsats for at skærme deres medarbejdere. Det kan for eksempel være ved at slette efternavnet fra medarbejderens skilt, så sure kunder ikke finder frem til dem på Facebook og chikanerer dem der. Eller det kan være ved slet og ret at tage medarbejderne i forsvar på platforme som Trustpilot, hvor den enkelte medarbejder hverken har mulighed for at forklare eller forsvare sig.
Vi skal gøre op med myten om, at kunden altid har ret – også online. De handelsansatte er ikke digitale boksepuder.
Læs mere om, hvad I kan gøre for at forebygge digital chikane her