Illustration: Lars Andersen. 

Selvom der er travlt, er der rigtig god grund til at holde dine pauser. Det gavner nemlig både din produktivitet, din kvalitet i det arbejde, du udfører, og vigtigst af alt: Det er sundt for dig.

Sådan er du indrettet: Du kan ikke alt


Arbejdsmiljøkonsulent i HK Kommunal, Karen Brøndsholm.

Vi er som mennesker - og medarbejdere - ikke skabt til konstant at gøre noget. Hverken på vores arbejdsplads eller i vores fritid. Faktisk er det sådan, at vi bliver dårligere til det vi gør, hvis vi aldrig får en pause fra det.

- Du har brug for at skifte mellem at være aktiv og hvile, hvis du skal yde det mest optimale, siger arbejdsmiljøkonsulent i HK Kommunal, Karen Brøndsholm, og fortsætter:

- Der er ikke en simpel opskrift på, hvor meget pause, du har brug for, for det er forskelligt fra person til person, og det afhænger også af, hvad du arbejder med. Men helt grundlæggende, så skal du altså tage nogle pauser fra det, du arbejder med og have mulighed for variation, for at kunne fungere, siger hun.

Der er forskel på, hvordan du skal holde pauser

Det kan være ret forskelligt, hvordan den gode pause er for dig, afhængigt af, hvad du arbejder med – og hvordan, fortæller Karen Brøndsholm.
- Arbejder du hurtigt, eller anstrenger du dig i dit arbejde, har du brug for at slappe af og lave noget mindre krævende. Hvis du har et job, hvor du sidder meget stille, er det vigtigt, at du kan tage en timeout og bevæge dig.

Det samme gælder i forhold til, hvor meget andre mennesker fylder i dit arbejdsliv.
- Har du et job, hvor du har meget med andre at gøre, kan du have brug for at være lidt alene og få en pause fra det. Er du omvendt meget alene om dine opgaver, har du brug for at tage en pause og være sammen med dine kolleger. Så uanset hvad du laver, handler det altså om, at du skal tage et afbræk fra det og lave noget andet, siger hun.

Psykologens råd: 3 minutter kan gøre en forskel

Psykolog og radiovært Henrik Tingleff fortæller, at 3 minutters pauser til hjernen reducerer indholdet af stresshormonet adrenalin med 30 %. Så knap en tredjedel af dit adrenalinniveau kan altså nedsættes ved, at du trækker vejret, tager en timeout og er opmærksom på, hvordan du har det - og sørger for at få holdt din pause.

Hold op med at tjekke alt altid 

Der var engang, hvor vi ikke konstant fik en mail, tjekkede sociale medier og fik notifikationer fra alverdens apps. Men i dag er der døgnet rundt en eller anden notifikation eller alarm, der fortæller os, at NU bør vi reagere på et eller andet.

- Hvis du i en pause tjekker mails eller går på sociale medier, oplever du måske, at du får ro på et øjeblik, fordi de konstante notifikationer er noget, vi synes, vi bør reagere på. Men din hjerne hviler ikke - tværtimod er den på overarbejde, fordi den hele tiden skal forholde sig til noget, siger Karen Brøndsholm.

Hun anbefaler, at man i stedet sætter nogle rammer for sit arbejde. F.eks. at man 3 gange om dagen har afsat tid til at tjekke mails, telefon og lignende, så det ikke er noget, der løbende forstyrrer arbejdet.
- Det kræver meget mere af os at skulle vende tilbage til noget, man er blevet forstyrret i, end man lige umiddelbart skulle tro. Og det sætter også hjernen på overarbejde. Derfor er det en rigtig god idé at have perioder med fokuseret tid på de arbejdsopgaver, man er i gang med, hvor man ikke også lige skal svare på en mail eller reagere på telefonen, anbefaler hun.

Vil du vide mere? Se BFA's guide: Viden om restitution og pauser

Mere om pauser

Pauser: Sådan er reglerne, når du arbejder i en kommune eller region
Vi skal have fokus på ”bare lige”-opgaverne
Stress gav Birgitte blodpropper i begge øjne