uddannelsesven

På flere digitale møder arrangeret af HK Stat har de statslige ledere talt om kompetenceudvikling med HK’s afdelingssektorformænd. Modelfoto: Mostphotos.

I et foranderligt arbejdsmarked er det vigtigt ikke at læne sig tilbage og henfalde til de samme arbejdsopgaver, ansvarsområder og færdigheder. Kravene til HK’erne skifter med lynets hast, og efterspurgte kompetencer ændres i takt med digitaliseringen. Derfor har HK Stat afholdt en række møder med ledere fra statslige arbejdspladser for at sætte fokus på HK’ernes kompetenceudvikling.

Energiniveauet var højt, da en række udvalgte ledere for nylig mødtes digitalt i HK Stats afdelinger for at tale om muligheder og udfordringer for efter- og videreuddannelse på arbejdspladsen. Der var inviteret ledere fra et bredt spektrum af statens områder – fra universiteterne til rigspolitiet og forsvaret til regnskabs- landbrugs- og ejendomsstyrelserne. Formålet med møderne var at tale med HK’ernes nærmeste ledere om, hvordan de kan være med til at understøtte kompetenceudvikling på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Sådan har Pernille med succes motiveret kollegerne til at uddanne sig

Lederne blev præsenteret for en række værktøjer, som kan bruges både i en strategisk tilgang til udviklingen på deres arbejdspladser og i forhold til den enkelte medarbejders konkrete kompetenceudvikling. De blev introduceret til Kompetencehjulet, de 6 jobfelter og Den statslige Kompetencefond, hvor man som HK'er kan søge op til 25.000 kroner i økonomisk støtte om året. Formålet med værktøjerne er at afdække HK’ernes kompetencer og områder, hvor de med fordel kan styrke deres faglighed.

Se alle værktøjerne til kompetenceudvikling herI form til fremtiden

Hver 5. taler ikke om efteruddannelse

Et af resultaterne af HK Stats nye uddannelsesundersøgelse overraskede flere af lederne. Ifølge den har mere end hvert 5. medlem ikke talt om efteruddannelsesmuligheder ved deres seneste MUS. Manglende tid og overskud og at man ikke ønsker at være grunden til, at ens kolleger får mere travlt, angives som hovedårsagerne til, at en stor andel af HK’erne ikke forventer at tage kompetencegivende videreuddannelse inden for de næste 2 år.

Et resultat, der også kom bag på HK Stats formand Rita Bundgaard.

- Vi troede, at årsagen til manglende kompetenceudvikling var, at lederne sagde nej. Men for mange er det i virkeligheden af personlige årsager. For eksempel, at de har små børn, og derfor har for travlt, eller at de føler sig for gamle til at tage efter- og videreuddannelse, sagde hun.

Intern kompetenceudvikling og jobrotation

Lederne diskuterede sammen med HK’s afdelingssektorformænd, hvordan kompetenceudvikling kan fremmes og prioriteres. En interessant pointe fra et af møderne var, hvordan man kan gøre kompetenceudvikling mere overskuelig og dermed også mere spiselig for både ledere og medarbejdere. Der er nemlig en stor grad af fleksibilitet i efter- og videreuddannelse, som mange ikke er klar over i dag.

- Kompetenceudvikling er mere end blot kurser og efter- og videreuddannelse. Det er også jobrotation og intern udvikling. Og der findes fleksibelt sammensatte akademiuddannelser, hvor man kan vælge fag fra forskellige retninger og tage dem enkeltvist, når det passer ind i ens arbejds- og hverdagsliv, fortalte en leder.

Flere arbejdspladser kører forløb med interne uddannelser, hvor HK’erne i højere grad styrker deres faglighed og kan bruge uddannelsen konkret i deres nuværende arbejdsområder. Der er ligeledes mulighed for indlån og udlån af medarbejdere mellem afdelinger, så de på den måde kan få nye redskaber på tværs af organisationen. 

Styrker lysten til at blive

De fleste HK’ere vil helst blive på deres arbejdspladser og udvikle sig internt frem for at finde nye jobmuligheder, mente flere af lederne. Rita Bundgaard kunne nikke godkendende til dette og uddybede:

- Vi ved, at mange HK’ere ønsker at blive på deres nuværende arbejdsplads. De vil kompetenceudvikle sig med henblik på at favne nye opgaver og mere spændende funktioner. Derfor skal kompetenceudvikling ikke nødvendigvis ses som noget, der tager tid fra arbejdsgiver og kolleger, eller at de risikerer at miste medarbejdere på det. Derimod skal det ses som noget, der styrker arbejdspladsen.

Gør opmærksom på de gode tidspunkter

Men hvordan skal man så få tid til at prioritere kompetenceudvikling i en travl hverdag? En af lederne kom med et godt råd: Nemlig at gøre medarbejderne opmærksomme på gode tidspunkter for arbejdspladsen, hvor der er plads til medarbejdernes kompetenceudvikling.

- Som leder kan man melde de gode tidspunkter ud, og hvornår det kan prioriteres at tage kompetenceudvikling. For eksempel er det et godt tidspunkt at gøre det i vinterhalvåret hos os, hvor der er mindre travlt, fortalte en leder.

Mange af lederne var enige om én ting: Det er vigtigt for medarbejderne selv at være proaktive og tage ansvar for deres egen medarbejderudvikling.

Evaluer dig selv med HK Stats kompetencehjul 

Karrieretelefonen hjælper dig på vej

Har du gjort dig overvejelser omkring din kompetenceudvikling? Så kan du altid ringe til Karrieretelefonen. Vejlederne er klar ved telefonen hverdage kl. 13.00-16.00. Du kan blot ringe på telefon: 3330 4460.

Læs mere om Karrieretelefonen