Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Som medlem af HK fagforening får du gratis juridisk hjælp.
Får du brug for juridisk bistand så henvend dig til din lokale HK-afdeling.
Forvaltningsloven indeholder en række regler, som den offentlige forvaltning skal overholde i forbindelse med deres sagsbehandling.
Forvaltningslovens regler er bl.a. med til at sikre, at afgørelser bliver truffet på et oplyst og sagligt grundlag.
Forvaltningsloven fastsætter regler om inhabilitet, vejledningspligt, repræsentation, aktindsigt til parter, parthøring, begrundelse, klagevejledning og tavshedspligt.
Hvis du er i tvivl, om din arbejdsgiver er omfattet af forvaltningslovens regler eller, om din arbejdsgiver har overholdt forvaltningslovens regler i forbindelse med fx afgørelse om afskedigelse, advarsel eller væsentlige stillingsændringer, kan du kontakte din lokale afdeling for yderligere råd og vejledning.
Udgangspunktet er, at alle, der er ansat i en ”offentlig forvaltning” er omfattet af forvaltningslovens regler. Det betyder, at hvis du er ansat i en forvaltning, der hører under det statslige, regionale eller kommunale område, er du omfattet af forvaltningslovens regler.
Herudover vil du ved ansættelse i en en række selvejende institutioner, fælles kommunale selskaber, mv. kunne være omfattet forvaltningslovens regler.
Er du i tvivl om, hvorvidt din arbejdsplads er omfattet af forvaltningslovens regler, bør du kontakte din lokale afdeling, som vil kunne hjælpe dig med en afklaring.
Hvis du modtager en partshøring fra din arbejdsgiver om påtænkt afskedigelse, betyder det, at din arbejdsgiver er omfattet af forvaltningslovens regler, eller at arbejdsgiveren har valgt at følge forvaltningslovens regler.
Ifølge forvaltningsloven kan en arbejdsgiver som hovedregel ikke træffe en afgørelse om din afskedigelse, uden først at have partshørt dig.
I en partshøring skal din arbejdsgiver gøre dig bekendt med de oplysninger, som er lagt til grund for den påtænkte afskedigelse. Du skal herefter have mulighed for at kommentere på disse oplysninger, inden din arbejdsgiver evt. træffer en endelig afgørelse om din afsked.
Hvis du er uenig i indholdet i din partshøring, skal du sende dine bemærkninger til arbejdsgiveren inden den fastsatte tidsfrist. Undlader du at sende dine bemærkninger, vil det af arbejdsgiver blive opfattet, som du er enig i det oplyste i partshøringen.
Generelt kan man sige, at en offentlige arbejdsgiver, ikke kan træffe afgørelser om afskedigelser, bortvisninger, advarsler og væsentlige stillingsændringer uden, at de partshører dig først.
Hvis du har modtaget en partshøring vedrørende påtænkt afskedigelse, advarsel eller væsentlig stillingsændring, vil det altid være en god ide, at du kontakter din lokale afdeling hurtigst muligt med henblik på råd og vejledning.
Det er desværre ikke muligt, at give et entydigt svar på dette.
Hele meningen med partshøringsreglerne er, at du skal have mulighed for at gennemgå de fremkomne oplysninger og fremkomme med evt. bemærkninger.
Så derfor er en god tommelfingerregel, at desto mere kompleks og omfattende sagen er, desto længere svarfrist bør arbejdsgiveren give dig.
Du skal være opmærksom på, at det er muligt at anmode arbejdsgiveren om forlængelse af tidsfristen. En sådan anmodning vil normalt blive imødekommet, medmindre der er væsentlige hensyn, der strider i mod dette.
Hvis du er i tvivl, om du har fået en lang nok frist i din partshøring, eller har fået et afslag på forlængelse af tidsfristen, bør du straks kontakte din lokale afdeling for råd og vejledning.
Partshøring kan gennemføres såvel mundtligt som skriftligt.
Det vil i princippet være tilstrækkeligt, hvis din arbejdsgiver partshører dig mundtligt, eventuelt telefonisk. Ved mundtlig partshøring skal arbejdsgiveren gøre notat om partshøringen. Du kan dog altid vælge at afgiver dine bemærkninger til partshøringen skriftligt, hvilket vi normalt altid anbefaler.
Dog skal en partshøring altid ske på en måde og under vilkår, der giver dig rimelig mulighed for at varetage dine interesser, herunder at du får en reel mulighed for at komme med dine bemærkninger. Det betyder bla., at jo mere kompleks og omfattende sagen er, jo mere er der grund til, at partshøringen skal gennemføres skriftligt.
I langt de fleste tilfælde sker partshøring fra en arbejdsgiver skriftligt, idet det normalt vil være mest hensigtsmæssigt for begge parter.
Hvis du ikke mener, du har modtaget en partshøring i korrekt form, bør du straks kontakte din lokale afdeling for yderligere råd og vejledning.
Ganske kort kan man sige, at reglerne om partshøring i forvaltningsloven er til for, at du får mulighed for at kontrollere, at din arbejdsgiver er ved at træffe en afgørelse på et korrekt grundlag.
Så det er altså din mulighed for at påpege misforståelser, unøjagtigheder eller ufuldstændigheder i det foreliggende beslutningsgrundlag.
Din arbejdsgiver må altså ikke træffe en afgørelse uden at have ladet dine bemærkninger indgå i beslutningsgrundlaget. Dine bemærkninger vil også fremgå af den endelige afgørelse, herunder bla. hvilken betydning de evt. har haft for afgørelsen.
Så hvis du kan se, at din arbejdsgiver er ved at træffe en afgørelse på et forkert grundlag, er det vigtigt, at du sender dine bemærkninger til din arbejdsgiver.
Vi vil altid anbefale, at du kontakter din lokale afdeling straks, hvis du har modtaget en partshøring om afskedigelse osv., som du ikke er enig i.
Modtager du en afgørelse om afskedigelse, vil det altid skulle ske skriftligt og indeholde en begrundelse:
Ifølge forvaltningsloven skal en begrundelse indeholde følgende:
Hvis du har modtaget en afgørelse om afskedigelse, advarsel eller væsentlige stillingsændringer, vil det altid være en god ide, at du kontakter din lokale afdeling hurtigst muligt med henblik på råd og vejledning.
Hvis du ønsker at se, hvad der ligger i din personalemappe, giver forvaltningsloven dig mulighed for at anmode om aktindsigt i din personalemappe.
En sådan anmodning kan fremsættes både mundtlig og skriftligt. Vi vil dog altid anbefale, at du anmoder om aktindsigt skriftligt.
Normalt vil du modtage en kopi af din personalemappe inden for 7 arbejdsdage, efter du har fremsat din anmodning. Såfremt din arbejdsgiver ikke kan nå det inden for 7 arbejdsdage, skal arbejdsgiveren underrette dig om grunden til fristoverskridelsen samt om, hvornår du kan forvente at modtage en kopi af din personalemappe.
Ovenstående er kun gældende, såfremt din arbejdsgiver er omfattet af forvaltningslovens regler.
Har du yderligere spørgsmål omkring reglerne om aktindsigt, kan du rette henvendelse til din lokale afdeling.
I forvaltningsloven findes der en række regler om, hvordan en offentlig forvaltning skal behandle sager. Det betyder, at når du er ansat i en offentlig myndighed vil arbejdsgiveren (myndigheden) skulle overholde forvaltningslovens regler, hvis de fx ønsker at afskedige dig fra din stilling.
Hvis din arbejdsgiver ikke overholder reglerne i forvaltningsloven, vil det kunne betyde, at fx en afgørelse om afskedigelse i yderste konsekvens kan blive erklæret ugyldig.
Ud over forvaltningslovens regler gælder der også en række principper om god forvaltningsskik.
Ganske kort kan man sige, at god forvaltningsskik er et udtryk for, hvordan myndighederne bør opføre sig over for borgerne. Principperne for god forvaltningsskik har primært udviklet sig på grundlag udtalelser fra Folketingets Ombudsmand.
Hvad der er god forvaltningsskik afhænger meget af situationen, hvorfor det er svært at formulere et præcist sæt regler.
Eksempler på god forvaltningsskik er fx:
En offentlig myndighed skal naturligvis følge principperne for god forvaltningsskik. Manglende overholdelse vil ikke kunne føre til ugyldighed, men det vil kunne give anledning til kritik.
Det er muligt at klage over manglende overholdelse af god forvaltningsskik til selve myndigheden (arbejdsgiveren) eller en overordnet myndighed. Det er også muligt, at klage til Folketingets Ombudsmand.
Hvis du er tvivl om der i en konkret situation er sket overtrædelse af forvaltningsloven eller almindelig god forvaltningsskik, bør du kontakte din lokale afdeling for yderligere råd og vejledning.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID