Illustration: Lars Andersen.

Da vi for et par år siden overgik til nye ferieregler, betød det, at du nu optjener ferie per måned i stedet for som tidligere at blive tildelt dine 5 ugers lovpligtige ferie samlet en gang om året.

Det er der ikke noget nyt i. Men det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad 2,08 dage optjent pr måned helt præcist betyder, når du nu skal til at planlægge sommerens – og måske også foråret og efterårets – feriedage. Har du nok i forhold til, hvad du allerede har brugt, og hvad du kommer til at spare op over de næste måneder? Eller skal du bede om feriedage på forskud?

Det har Viden På Tværs svaret på. De har udviklet et redskab, hvor du som kommunalt eller regionalt ansat kan beregne, hvor mange feriedage du har per måned i forhold til, hvor mange du allerede har brugt. Brug beregneren her, og få svar på, hvor mange feriedage du har nu, og hvor mange du når at optjene inden f.eks. sommerferien.

Din 6. ferieuge

Er du ansat i en kommune eller region, har du på grund af din overenskomst ret til en ekstra uges ferie (kaldes også ”den 6. ferieuge” eller de fem feriefridage).

Denne uge er aftalt mellem HK Kommunal og arbejdsgiverne og har ikke noget med de nye ferieregler at gøre. Den optjenes fortsat i løbet af et kalenderår og kan anvendes fra det efterfølgende år mellem 1. maj og frem til 30. april året efter.
Det betyder altså, at de 5 feriefridage, du har optjent i perioden 1. januar 2022 til 31. december 2022, er dem, du skal bruge i perioden den 1. maj 2023 til den 30. april 2024.

Husk: Har du spørgsmål til din ferie, kan du altid tage fat i din tillidsrepræsentant. 

Læs også mere her om ferie som kommunalt eller regionalt ansat.